Објављен “Silverview”, посљедњи роман легендарног Џона Ле Кареа: Достојан опроштај од краља шпијунских трилера

Бранислав Предојевић
Објављен “Silverview”, посљедњи роман легендарног Џона Ле Кареа: Достојан опроштај од краља шпијунских трилера

ЛОНДОН - Британски издавач “Викинг” објавио је “Silverview”, посљедњи роман славног британског писца Џона Ле Кареа, десет мјесеци након његове смрти, у 89. години живота.

Роман се бави малим продавцем књига који је увучен у шпијунске игре, а домаћој публици биће занимљив податак да се дио радње дешава у Србији. Прича почиње у једном малом обалском градићу у источној Енглеској, гдје главни лик Џулијан одлучује да се повуче након стресног живота у Лондон, отварајући малу књижару. Једног дана у његову радњу и живот му улази мистериозни Едвард, који тврди да је некада познавао Џулијановог оца, осрамоћеног пастора који је напустио породицу због дугова. Заплет почиње када Џулијан отвара очево писмо са маркицом из Београда, одакле креће класична јурњава мачке и миша, којом Ле Каре суверено влада, држећи читаоца увијек један корак унапријед у односу на ликове, који вуку мрачне тајне из рата у БиХ и боравка у Београду. Пишчев син Ник Корнвел рекао је да је ово аутентични роман у Ле Каре стилу.

 - Књига је крхка, форензичка, лирска и жестока, истражује саму душу модерне тајне обавјештајне службе. То је изванредан и прикладан завршни роман - рекао је Корнвел. Слично мишљење дијели и чувени сајт “Goodreads”, који је роману додијелио оцјену 4,5 од могућих пет звјездица.

- “Силвервиењ” је очаравајућа прича о сусрету невиности и искуства и између јавне дужности и личног морала. Својим непоновљивим гласом Ле Каре, највећи хроничар нашег доба, покушава да одговори на питање шта заиста дугујемо људима које волимо - пише у приказу књиге.

Ле Каре, чије је право име Давид Корнвел, у највећем дијелу опуса бавио се морално проблематичним свијетом шпијунаже у хладном рату и његовим посљедицама на мале људе уплетене у прљаве игре великих сила, у бестселер романима као што су “Шпијун који се сакрио у завјетрину”, “Смајлијеви људи”, Крпар, кројач, војник, шпијун”, “Савршени шпијун”, “Руска кућа”. Потом се у другом дијелу каријере након окончања хладног рата, окренуо тематици попут прљавих послова великих мултинационалних компанија, одметнутих државних служби, расту екстремних покрета, глобалној трговини оружјем и наркотицима у романима: “Ноћни менаџер”, “Тајни баштован”, “Мисионарска пјесма” и други . Посљедњи роман објављен за пишчева живота “Агент који трчи на терену”, изашао је 2019.

Професионалац

Занимљиво је да је Ле Каре током живота након завршеног школовања запослио у британској обавјештајној служби чувеном МИ6, гдје је скупљао искуства за својих 25 романа. Његов први роман, “Телефонски позив за мртваца” објављен је 1961. године док је још радио за обавештајну службу. Трећи роман, “Шпијун који се склонио у завјетрину”, објављен 1963. године, донео му је свјетску славу, али је шпијунску каријеру завршио 1964. године, пошто је злогласни двоструки агент Ким Филби његово име предао Совјетском Савезу на списку тајних агената МИ6.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана