Обиљежено 127 година од рођења Иве Андрића

Srna
Обиљежено 127 година од рођења Иве Андрића

Вишеград - Професори и ученици Средње школе "Иво Андрић" из Вишеграда положили су данас цвијеће на спомен-обиљежје књижевнику Иви Андрићу код ћуприје и на бисту у Андрићграду, поводом Дана школе и 127 година од рођења нобеловца.

 

Директор Средњошколског центра "Иво Андрић" Дивна Васић рекла је да Иво Андрић послије Другог свјетског рата три пута боравио у Вишеграду и три пута посјетио Гимназију.

"Посљедњи пут био је 17. октобра 1972. године. Сјећам се тог дана зато што сам била гимназијалка. Сјећам се да смо га аплаузом дочекали пред Гимназијом", истакла је Васићева.

Она је навела да је Андрић ушао у одјељење матураната и пожелио им срећу, рекавши да се срећа стиче радом, а срећа и рад временом.

"Пожелио је матурантима да буду корисни, радни чланови свог друштва и домовине. То је порука која никада не губи на вриједности и коју упућујемо свим ученицима", нагласила је Васићева.

Професор српског језика и књижевности Дијана Инђић Милошевић рекла је да су ученици овим поводом у школи извели програм који су припремили чланови драмске и рецитаторске секције.

"Ове године одлучили смо се да оживимо јунаке из Андрићевих приповијетки у драмско-поетском рециталу, а имамо и госте из Темерина и музичаре из Русије", навела је Милошевићева.

Иво Андрић рођен је 9. октобра 1892. године у Травнику, а дјетињство од 1894. до 1903. године провео је код тетке Ане и тетка Ивана Матковшика у Вишеграду.

Нобелову награду за књижевност добио је 1961. године. Преминуо је 13. марта 1975. године у Београду.

У част овом великом писцу, режисер Емир Кустурица је на ушћу Рзава у Дрину изградио Андрићград. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана