Обиљежавање Свјетског дана музике данас широм Српске: Најљепше мелодије у част краљице умјетности

Илијана Божић
Обиљежавање Свјетског дана музике данас широм Српске: Најљепше мелодије у част краљице умјетности

БАЊАЛУКА - Музиком се љубав напаја, музика лијечи све наше ране, она нас чини живима, буди емоције у нашим душама, а у њену част поводом Свјетског дана музике у Српској ће данас бити организован богат програм.

Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Конфуцијев институт ове године припремили су богат програм поводом обиљежавања 21. јуна када се у цијелом свијету обиљежава дан музике, али и почетак љета.

Празновању овог дана Академија умјетности придружила се 2010. године, стављајући на тај начин Бањалуку и Републику Српску на мапу градова и земаља који обиљежавају овај празник. Од тада сваког првог дана љета, односно 21. јуна, Академија умјетности музиком испуњава град, славећи на тај начин дан краљице умјетности када се музика чује и са оних локација са којих грађани обично не могу да је чују.

- Тог дана упознајемо ширу јавност са богатством музичке културе кроз велики број наступа професора и студента Академије умјетности те бројних других учесника. Ове године у реализацији Свјетског дана музике учествују професори и студенти Академије умјетности, Камерни хор "Керубини" Конфуцијевог института, вокална група Катедре за етномузикологију и АНИП "Веселин Маслеша" - саопштили су са Академије умјетности.

Наступи су планирани у улици Веселина Маслеше познатој као Господска улица, у "паркићу" код споменика бану Тиси Милосављевићу, у парку "Петар Кочић" код споменика, као и у атријуму зграде Градске управе те у просторијама Академије умјетности и вртићима. Планирано је да програм почне данас од 9.30 у вртићима "Наташа", "Лептирић" и "Пинокио" те да се настави у 10 часова у вртићу "Плави чуперак", а од 10.30 у "Јежевој кућици", "Јежурку јежићу" те у православном дјечијем вртићу "Анђелак". У 11 часова малишани у вртићима "Бамби", "Тијана" и "Лана" моћи ће да уживају у најљепшим мелодијама. 

Свечано отварање Свјетског дана музике биће данас у 10.30 часова у камерној сали Академије умјетности, а у 11 часова музика ће испунити атријум у згради Градске управе. Најљепше мелодије преплавиће Господску улицу и центар града од 19 часова, а од 22 сата планирана је забава у кампусу иза зграде Академије умјетности.

- Од 2019. године Свјетски дан музике организујемо заједно са Конфуцијевим институтом. Сви музички програми су бесплатни те их реализујемо са жељом да квалитетан садржај приближимо грађанству. Позивамо све љубитеље музике да се придруже нашим извођачима и тиме увеличају овај празник - поручили су са Академије умјетности.

Свјетски дан музике у Бањалуци обиљежиће и "Врапчићи" те бендови "Дуо Грације", "Ултразвук", "Чарна", "Модерато бенд", те диџеј Игор Орашчанин, као и Давид и Филип Вукелић и Марко Зорановић који ће приредити богат музички програм за све генерације у мултимедијалној сали, у кругу "Чајавца" и то од 12 до 24 сата. Овај програм одржаће се у организацији "Хард Рок радија".

Грађани Градишке имаће прилику да вечерас од 19 часова уживају у предивним мелодијама у извођењу Мјешовитог градског хора "Лира", на Тргу Чубриловић.

Обиљежавању Свјетског дана музике придружиће се и Приједор, а како је планирано биће одржан цјеловечерњи концерт ученика Музичке школе "Саво Балабан" од 21 час у лапидаријуму Музеја Козаре.

Историја

Празник музике почео је да се прославља 1982. године на иницијативу Министарства културе Француске. Овим поводом данас се организују наступи аматерских и професионалних музичара у више од стотину земаља широм свијета и преко 460 градова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана