Нови живот култних “Надзирача”

Бранислав Предојевић
Нови живот култних “Надзирача”

НОВИ САД - Након што је обиљежила протеклу годину са невјероватних 100 издања, послије празничне па узе издавачка кућа “Чаробна књига” најавила је почетак новог циклуса штампањем другог издања култне графичке новеле “Надзирачи”.

Ово ремек-дјело, које је написао легендарни Алан Му­р уз цртачку асистенцију Дејва Гибонса, важи за један од најцјењенијих стрипова свих времена и врхунско умјетничко остварење након којег у деветој умјетности ништа више није било исто. Комбинујући додатне садржаје два најрепрезентативнија америчка издања овог стрипа, “Чаробна књига” представља најпотпунију књигу “Надзирача” која се икада појавила на нашим просторима. Уз Мурове детаљне описе главних јунака, пропраћене скицама и цртежима, у њему су и код нас никад објављене биљешке, шеме и скице Дејва Гибонса на основу којих је креирано ово ремек-дјело девете умјетности.

Мурова легендарна реконструкција суперхеројског жанра оригинално објављена 1986/87. године промијенила је схватање стрипа, како код публике тако и код критике, почевши нову еру у овој врсти умјетности, уз доста мрачније и озбиљније приче намијењене старијој генерацији читалаца.

Почевши од сад већ чувеног питања: “Ко надзире Надзираче?”, он је свој стрип смјестио у САД осамдесетих година прошлог вијека. Појава америчких суперхероја, познатих као Надзирачи, измијенила је ток свјетских догађаја: Сједињене Америчке Државе су побиједиле у Вијетнамском рату, Никсон је још предсједник и хладни рат је у пуном замаху. У свом стану у Њујорку убијен је Едвард Блејк, пензионисани суперхерој познат под именом Комедијаш. Кад неко убије једног од њих, бивше колеге из тима морају то да истраже. Истрага, међутим, креће неочекиваним током, а завјера коју ће открити извући ће на површину њихове скривене трауме и уврнуте психологије, да би, на концу, поставила питање гдје лежи танка линија која раздваја јунака од зликовца. Надахнута обрада суперхеројске теме у “Надзирачима” наишла је на неподијељене похвале критике и читалаца широм свијета због своје психолошке дубине и реалистичности, као и због филозофских промишљања о људској природи, прије свега о њеној деструктивној страни и злу. Често се каже да су стрипови овим насловом коначно сазрели.

Чувени режисер Зек Снајдер адаптирао је овај стрип у истоимени култни филм из 2009. године, док је сценариста Дејмон Линделоф инспирисан јунацима његовог универзума 2019. године урадио телевизијску серију “Надзирачи” за канал ХБО. Сам албум у новом издању “Чаробне књиге” објављен је у тврдом повезу на 480 страница у боји.

Два класика

У свом хиперпродуктивном стилу, “Чаробна књига” није најавила само ново издање “Надзирача” већ у припреми има још четири албума још два стрип класика.

Ријеч је о албумима стрипа “Боа Мори 4 и 5”, славног Белгијанца Хермана и његовог сина Ива Хермана, који су наставци његовог средњовјековног епа “Торњеви Боа Морија”, те албуми 2. и 3. стрипа “Y: Poslednji muškarac” америчког мајстора Брајана К. Вона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана