Нови Сад: Пред посјетиоцима изложбе “Волнијев хербаријум”

Срна
Нови Сад: Пред посјетиоцима изложбе “Волнијев хербаријум”

НОВИ САД - У Музеју Војводине у Новом Саду отворена је изложба под називом “Карловачка гимназија као чувар културне баштине”, посвећена јединственом јубилеју, 230 година од оснивања најстарије српске гимназије, која се налази у Сремским Карловцима.

Ауторке те изложбе, музејска савјетница Лидија Мустеданагић и виши кустос-историчар Чарна Милинковић, поставком су представиле дио културног блага које посједује прва српска православна гимназија.

Изложен и један број листова из чувеног “Волнијевог хербарујума” названог по Андреју Волном, једном од првих директора ове школе.

Велика вриједност “Хербаријума” огледа се у томе што међу сачуваним биљкама многих више данас нема просторима Србије, па само захваљујући њему, данас се зна како су изгледале.

Осим

“Волнијевог хербаријума”, први пут су изложени и одабрани примјерци ријетких књига из Спомен-библиотеке, која је настала 1791. године, кад и Гимназија.

Међу експонатима су и изложени и предмети из те школе који се чувају у Музеју Војводине.

Првих пет директора Карловачке гимназије именовао је чувени митрополит Стратимировић, који је уз трговца Димитрија Анастасијевића Сабова залужан за њено настајање.

Непроцјењиво културно благо Карловачке гимназије моћи ће да се погледа у Музеју Војводине до 25. августа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана