Нови број часописа “Срп” пред читаоцима: Добар укус публике ствара се квалитетом

Бранислав Предојевић
Нови број часописа “Срп” пред читаоцима: Добар укус публике ствара се квалитетом

ПРИЈЕДОР - Нови број књижевноумјетничког часописа “Срп”, дванаести по реду, у издању Народне библиотеке “Ћирило и Методије” из Приједора стигао је пред читаоце.

Сам часопис наставља редакцијски концепт спајања провјерених књижевних имена са младим талентима из региона и свијета, а сви заинтересовани за нови број свој бесплатни примјерак могу пронаћи у Антикварници “Рамајана” у Бањалуци и у просторијама издавача, библиотеке “Ћирило и Методије”.

Главни уредник “Српа” Милан Милошевић за “Глас Српске” каже да је процес стварања часописа ове форме тешко и незахвално искуство, али да је крајњи резултат вриједан труда и нервирања цијеле редакције.

- Немали је мој понос, као одговорног члана његове редакције, што могу поново да представим ову форму грађанске иницијативе и још једном обнародован наш труд на просвјећивању/освјешћивању мјештана нашег града. Вриједан калем на стаблу културе потпомогао је, покривањем штампарских трошкова – сам издавач, Народна библиотека “Ћирило и Методије” из Приједора. Захваљујући томе “Срп” је и даље бесплатан - рекао је Милошевић.

Уредник “Српа” каже да је свих 12 бројева плод умјетничке разноврсности, малих буџета и одбијања подилажења укусу масе и да се ова изнуђена тактика показала као успјешан експеримент у умјетничком смислу.

- Покушавамо из броја у број да докажемо како се садржај може оплеменити разноврсношћу и са слабим буџетом. У досадашњим бројевима нисмо поклекнули пред оним што у шали називамо “укусом публике”, него смо се потрудили да нађемо материјал који ће створити “укус публике”, академско штиво са потенцијалом штива за масе. Одјеци овог експеримента су видни и у најновијем броју - казао је уредник “Српа”.

Нови број “Српа” слиједи линију спајања класика попут Едварда Камингса И Евана Боланда и нових литерарних снага попут Горана Грубешића или Стефана Басарића те једнако вриједне есеје на тему умјетности.

- Локални даровити појединци уз провјерене ауторе из Републике Српске и региона нашли су се на страницама новог броја штампаног издања “Срп” платформе. У овом броју имамо доста поезије модерног кроја (стихове Стефана Басарића, Стефана Станојевића, Горана Грубишића и локалне ведете Милоша Пуђе), као и свјетски признатих Едварда Естлина Камингса, Еван Боланд и Мика Фарена. Фиктивну цијену и, надам се озбиљан, рејтинг” Српу” подиже и универзитетски професор Саша Кнежевић са причом “Црв”, као и до сада непреведена прича Штефана Цвајга “Љетна новела”. Натписима на стећцима се опет позабавио Немања Миловановић, уважени члан редакције, а наставак стрипа “Тама” нам је послао цртач Миленко Богдановић, Приједорчанин на задатку у Сарајеву - објаснио је Милошевић.

Сарадња

Милошевић истиче да је сарадња са Библиотеком “Ћирило и Методије” постала важна за “Срп”, на понос једног дијела града, али и на нос другог.

- Сарадња са библиотеком повратила је вјеру дијелу Приједорчана у “Срп и његову идеју”. Зашто само дијелу, питате се? Већини мјештана овај часопис, за чији излазак ми улажемо изванредне напоре, пјесме достојне, не представља много, тек мазарију на папиру. Онима који због егзистенцијалних разлога немају времена за нас се и опрашта, сиромашнима духом не. Зато и кажемо да излазимо дијелу Приједора на нос, а дијелу Приједора на понос - навео Милошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана