Нова књига пјесама Јелене Ленголд у издању Архипелага

Г.С.
Нова књига пјесама Јелене Ленголд у издању Архипелага

БЕОГРАД - Нова књига пјесама Јелене Ленголд Мутни наговјештај кише управо је објављена у издању Архипелага у едицији Елемент, саопштили су из Архипелага.

Претходна књига пјесама Јелене Ленголд "Бунар тешких речи" објављена је прије готово десет година, а у међувремену су објављене и њене књиге прича "У три код Кандинског" и "Рашчарани свет", као и роман "Одустајање" који је доживио неколико издања.

"Узбудљив повратак Јелене Ленголд поезији после књиге Бунар тешких речи наставља се у песмама из нове књиге "Мутни наговештај кише"Тај повратак је у знаку обнове свакодневице као повлашћеног простора песничке имагинације", каже Гојко Божовић, главни уредник Архипелага поводом нове књиге Јелене Ленголд.

Свакодневица се у поезији Јелене Ленголд, као и у њеним причама и романима, потврђује као основно искуство и као покретач свега што ће се у судбинама њених јунака догодити.

"У свакодневици се, а не на неком анонимном, издвојеном и изузетном месту, утврђују суштинска искуства људског живота, доживљавају узлети и падови, препознају тренуци просветљујућег смисла и тренуци у којима је замрачен цео хоризонт, настају догађаји вредни памћења и вредни саме песме. О томе говоре песме Јелене Ленголд, истинито и дубоко, мирно и проницљиво, једноставно и проживљено. Обликоване као мале и заокружене приче у форми песама, оне нити улепшавају свакодневицу, нити се устежу да погледају у лице ономе што је ту и ономе што ће тек доћи", наглашава Божовић.

Током осамдесетих и на самом почетку деведесетих година Јелена Ленголд је објавила неколико веома запажених пјесничких књига: Распад ботанике, Вретено, Поднебље мака, Пролазак анђела и Сличице из живота капелмајстора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана