Нова изложба у Музеју савремене умјетности РС: Разноврсност женског израза у дијалогу

Миланка Митрић
Нова изложба у Музеју савремене умјетности РС: Разноврсност женског израза у дијалогу

Бањалука - Након запажене и посјећене поставке “Was is Kunst Bosnia and Herzegovina /Хероји 1941-1945” словеначке групе “Ирвин”, у Музеју савремене умјетности Републике Српске ускоро ће бити представљена нова поставка “Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран”.

У питању је нови умјетнички пројекат којим се наставља изузетно успјешна сарадња са Бритисх Цоунцилом. Публика која је долазила у Музеј савремене умјетности РС је у претходних неколико година имала прилику да посјети значајне изложбе које су биле плод сарадње ове двије институције. Међу њима су изложбе Дејмијана Херста “Нова религија” и Грејсона Перија “Таштина малих разлика”. Отварање изложбе је предвиђено за 7. март у 19 часова.

“Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран” у фокус ставља жене, а необичност поставке је и у томе што ће бити попраћена занимљивим догађајима и новим начинима креирања.

Поред поставке у Бањалуци, пројекат “Перцепције” се састоји од још четири изложбе: “Зашто нема великих мушких умјетника” (Народни музеј Црне Горе, Цетиње), “Жена по мери друштва” (Галерија Матице српске, Нови Сад), “Burrneshat” (Национална галерија Косова, Приштина) и “Перцепције” (Музеј савремене умјетности, Скопље).

- Идеја овог умјетничког пројекта, који у фокус ставља дијалог између дјела британских умјетница из колекције British Councila и умјетница из локалних колекција потекла је из British Councila, који су подстакли кустосе пет регионалних институција да раде заједно како би у својим заједницама отворили питање заступљености жена умјетница у колекцијама и њихове видљивости на савременој сцени. Свака од ових изложби има различите концептуалне оквире, у зависности од садржаја или проблематике којом се бави, тј. од радова који се придружују - навели су из Музеја савремене умјетности Републике Српске.

“Перцепције” указују на паралелне умјетничке праксе из различитих географских, друштвених, културолошких и економских контекста у којима умјетнице живе и раде.

- Показало се да су женске теме с различитих географских подручја идентичне, тј. да се увијек ради о преиспитивању идентитета, интимности, сјећања, о свакодневном искуству, друштвеним стереотипима, сексуалности или слободи. Коришћење властитог тијела као умјетничког медија свуда је подједнако присутно. Евидентну разлику представљају другачији углови посматрања, а потом и другачији ставови, условљени поменутим контекстима - објаснили су из Музеја савремене умјетности РС.

Кустос изложбе Лана Пилиповић поставку је концепцијски подијелила у четири сегмента: “Рефлексија”, “Изложеност”, “Родна тијела” и “Дух”. Поменути сегменти одражавају дијалог умјетница, разлике и сличности у умјетничким концептима, те разноврсност женског израза - од личних ставова, до перцепције друштва, али и њихов међусобни однос.

Изложба је названа по дјелу једине умјетнице у колекцији Музеја савремене умјетности РС Сандре Дукић, која има изражен феминистички став и дјеловање. Назив је уједно и народна пословица “Цвијет је најљепши кад је неубран”, са којом се умјетница визуелно духовито поиграва, те је њена намјера да тако скрене пажњу на преиспитивање позиције жена у друштву. 

Изложба ће бити отворена до 27. маја.

Умјетнице

Неке од умјетница чија дјела ће бити приказана на овој изложби су: Сандра Дукић, Нивес Кавурић-Куртовић, Ирма Маркулин, Марија Драгојловић, Свјетлана Салић-Митровић, Весна Перуновић, Борјана Мрђа, Сара Лукас, Абигејл Лејн, Силија Хемптон, Елизабет Прајс, Лора Алрдиџ и друге.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана