Нова изложба од сутра у МСУРС: Поглед на савремену умјетност Чачка

М. М.
Нова изложба од сутра у МСУРС: Поглед на савремену умјетност Чачка

БАЊАЛУКА - Изложба "Савремена уметност Чачка", која обухвата радове 16 умјетника, различитих генерација, сензибилитета и афинитета, јавности ће бити доступна од вечерас у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Поставка представља пресјек савремене умјетничке сцене Чачка, а обухватиће око 50 радова, који су тематски, идејно и медијски различити, али функционишу као складна цјелина.

''С обзиром на то да нису дефинисани тематски и проблемски оквири, селекција умјетника се кретала у неколико праваца, а осим географске одреднице, њихов избор је био одређен, прије свега значајем који имају у токовима српске умјетничке праксе, због чега им припада одређено мјесто у актуелном пољу савремене сцене. Такође, водило се рачуна о задовољавању принципа подједнаке родне заступљености умјетника и умјетница, као и о старосној структури, те су избором обухваћени аутори млађе, средње и најстарије генерације'', наводе из Музеја савремене умјетности РС.

Изложба је резултат сарадње Уметничке галерије "Надежда Петровић" и Музеја савремене умјетности РС, а успостављена је кроз пројекат "Територија културе: Како скренути са пута и наћи се на правом мјесту?" на којем су сарађивали и са Народни музејом Црне Горе на Цетињу.

''У оквиру изложбе сарадња ових институција се наставља и кроз пратећи пројекат 30. Меморијала "Надежде Петровић"- Мастерцласс "Територија културе" који ће бити одржан истовремено у све три институције као и путем "Зоом" видео конференције 27, 28. и 29. октобра'' додају уз МСУРС.

Свечано отварање неће бити уприличено, а поставка ће посјетиоцима, све до 23. децембра, бити доступна од 10 до 22 часа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана