“Ноћ музеја” сутра навече у Музеју РС и Музеју савремене умјетности РС: Моћ умјетности без граница

Миланка Митрић
“Ноћ музеја” сутра навече у Музеју РС и Музеју савремене умјетности РС: Моћ умјетности без граница

БАЊАЛУКА - Музеји као мјеста која уче о прошлости, разбијају границе, отварају умове за нове идеје и музеји као мјеста открића окосница су овогодишње “Ноћи музеја” која се сутра обиљежава широм Европе, а која је ове године названа “Моћ музеја”.

Музеј Републике Српске и Музеј савремене умјетности РС као кровне музејске институције у Српској, водећи се идејом коју моћ умјетности има, ову ноћ обиљежиће богатим програмом у којем ће моћи да уживају све генерације љубитеља умјетности, а који ће почети од 18 часова.

Од 18 до 19 часова на програму је дјечија радионица “Ауто-шараоница”, фотокабина активна је од 18 до 22 часа, као и “ВР Гран Турисмо” искуство. У 19 часова испред Музеја РС биће отворена изложба олдтајмера, а од 19.15 часова изложба минијатурних модела аутомобила с простора бивше Југославије.

Поставка “Љепота брзине и нешто између нас” академског сликара Михајла Николића биће отворена у 19.45. “Ноћ музеја” биће обиљежена и музичким програмом (Баба Дјеџ Трибе) који ће трајати од 20 до 22 часа.

Музеј савремене умјетности РС приредио је такође богат програм, којим су обухваћени музички догађаји и изложбе.

- Овогодишњи програм “Ноћи музеја” у свом фокусу имаће повезивање академија умјетности Бањалуке и Требиња, али и отварање новог реконструисаног простора музеја - саопштено је из ове установе.

Манифестација почиње у 20 часова отварањем изложбе “Декоративна сопства” бањалучке умјетнице и професорице на Академији умјетности у Бањалуци Борјане Мрђе и изложбе “Будућност се понавља више него историја” требињског умјетника и професора на Академији ликовних умјетности у Требињу Игора Бошњака.

- Изложба у МСУРС презентоваће серију видео-радова, принтова и архивских инсталација инспирисаних прије свега споменичким насљеђем из доба СФР Југославије (нарочито споменицима на Козари и Сутјесци), теоријом руског космизма, теоријом дронова и сопственом интерпретацијом ових феномена - назначено је из ове установе о Бошњаковој изложби чији кустос је Младен Бањац.

Изложба сликарке Борјане Мрђе обухвата серију радова (цртежи, слике, слике-објекти и видео-инсталације) коју је први пут представила као докторски умјетнички пројекат на Факултету ликовних уметности у Београду 2020. године.

- Умјетница преиспитује одјевни процес одвајања од самог тијела, избјељивањем и разобличавањем одјеће, повезујући митолошке конструкције и породичну историју са тренутним околностима у којима хаљина постаје декоративна површина отворена за различите уписе и кодове - стоји у најави изложбе чији је кустос Лана Павловић.

Исте вечери јавности ће бити представљен реконструисани простор ове установе, након завршетка прве фазе реконструкције. Поменута фаза обухватила је уградњу лифта, реновирање просторија за прву јавну библиотеку за умјетност у Републици Српској, читаонице и истраживачког центра.

- Публика ће имати прилику да погледа изложбу фото-документације која прати реконструкцију музеја. У току вечери уживаћемо у занимљивом и интерактивном музичком програму под називом “Ноћ музике” у оквиру којег ће се студенти музичког одсјека Академије умјетности у Бањалуци представити низом камерних концерата у новом, адаптираном простору. Плато испред Музеја је резервисан за наступ ди-џеја Далибора Д и “Ливе лоопинг” музички перформанс Алберта Савића - наводе из МСУРС и додају да ће специјални гости “Ноћи музеја” бити полазници школе цртања и сликања умјетника Рената Ракића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана