Његовање и заштита српског језика - дио националне кампање

Срна
Његовање и заштита српског језика - дио националне кампање

БАЊАЛУКА - Његовање и заштита српског језика и ћириличног писма дио су националне кампање у Републици Српској, изјавила је вечерас републички министар просвјете и културе Наталија Тривић.

Отварајући вечерас у Банском двору у Бањалуци јавну трибину о кампањи “Караван културе говора”, чији је циљ заштита српског језика, Тривићева је рекла да је ресорно министарство опредијељено да ради на заштити српског језика, ћирилице и културе у Републици Српској.

Она је навела да је планирано да се у Бањалуци, Добоју, Брчком, Требињу, Приједору, Источном Сарајеву и Зворнику организују радионице за младе и трибина за ширу јавност с циљем подизања свијести о значају унапређивања културе говора.

Француски хуманиста Арно Гујон говорио је о томе како је научио српски језик, један од најтежих језика на свијету.

“Српски језик сам научио како бих што боље разумео српски народ који живи на Косову и Метохији и целој Србији, да што боље разумем њихову ситуацију, те да о њој сведочим у Француској”, рекао је Гујон.

Представник Удружења за унапређење и развој културе јавног говора “Изражајност” Слободан Роксандић говорио је о потреби да се свакодневно његује култура говора.

“Важно је да подстакнемо младе и дјецу да усвоје добре говорне навике, јер је вјештина усменог изражавања значајна, на основу ње ће правити успјехе у животу”, истакао је Роксандић.

Лингвиста Милорад Телебак истакао је да без очувања језика нема ни знања, ни напретка друштва.

Телебак је нагласио значај ове кампање у погледу његовања културе говора и заштите српског језика и писма.

У оквиру кампање данас је у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци одржана радионица за ученике бањалучких основних и средњих школа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана