НИН-ова награда уручена Даници Вукићевић

Танјуг
НИН-ова награда уручена Даници Вукићевић

БЕОГРАД - НИН-ова награда за најбољи роман данас је уручена Даници Вукићевић за "Унутрашње море" на свечаности у београдском Атељеу 212, где је за личност године проглашен Александар Кавчић.

Плакету је Вукићевић уручила прошлогодишња добитница НИН-ове награде Милена Марковић, ауторка романа "Деца".

У свом обраћању, Вукићевић се, између осталих, захвалила НИН-у "који је опстао, сачувао себе и награду".

"У оквиру тог очувања постоје два егзотична својства - континуитет и престиж. Осећам се као део тог континуитета, а награда је престижна", рекла је Вукићевић, награђена аплаузима испуњене дворане.

Вукићевић је изразила захвалности и свим писцима који су део књижевне сцене, а посебно онима који су ушли у избор за НИН-ову награду, као и члановима жирија.

"Пре свега трома који су гласали за мене, зато што су паметни, што су ме обасјали, због храбрости и поштења, што су указали на нешто ново. Ова књига је весница једне нове парадигме. Време ће показати", навела је добитница. Вукићевић се захвалила и члановима жирија који нису гласали за њу јер су "показали другачији књижевни укус".

"Треба да верујемо у себе, јер сам ја пример неког ко је све време из чиста мира веровала у себе. Живела љубав и књижевност", рекла је Вукићевић. Чланица жирија НИН-ове награде Жарка Свирћев је прочитала његово образложење у коме се истиче да је "Унутрашње море" "роман нас, данас и овде, наше епохалне ситуације и искуства".

Како је наведено, Вукићевић користи бритки, суптилан и тензичан језик, а роман "додноси велико задовољство читања" и показује да "у нашој кутлури постоје ауторски гласови који успевају да нашу свакодневницу прикажу из силовите перспективе".

Редакција НИН-а донела је одлуку да личност 2022. године буде оснивач "Фонације Алек Кавчић", која се бави промоцијом образовања и науке, а Кавчићу је признање уручио уредник часописа НИН Милан Ћулибрк Према његовим речима, Кавчић "ради одговоран посао мада и опасан - подучава децу да размишљају својом главом" и покушава да материјално олакша образовање дjеце

. "Мени је ово било неочекивано. Бурна је била година. Украјина... Много се ту ствари дешавало. Била је изборна годинА. Ово је награда редакције НИН-а.

Срце ми заигра кад схватим да ипак ово неко види", рекао је Кавчић. Ћулибрк је поводом недавно прослављеног 88. рођендана часописа оценио "да није ваљало не би толико дуго ни трајало" и додао да ће се трудити да наставе посао како би требало. Програм је водио глумац Сергеј Трифуновић, док је његов колега Тихомир Станић прочитао одломак из "Унутрашњег мора".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана