Непознати и необјављени рукописи Милутина Бојића у Адлигату

Танјуг
Foto: Википедија

БЕОГРАД- "Философ" и "Господин Јова" су два непозната и необјављена рукописа Милутина Бојића која се од данас могу видјети у Музеју српске књижевности Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат".

Ради се о седам страница Бојићевих раних радова.

Ту је и оригинално Бојићево свуједочанство за други разред Друге београдске гимназије из 1904. године.

Славни пјесник је био изврстан ђак, са свим петицама и "владањем примерним, вредноћом похвалном".

Бојић је у рат ушао као студент филозофије, већ истрошеног здравља и није доживио његов крај.

За свега 25 година живота оставио је изванредан траг у српској књижевности.

Као свједок масовног умирања на острву Виду, написао је песму "Плава гробница", најљепшу и најпотреснију пјесму о највећем страдању.

Пјесму која је постала симбол патње и цијелог Првог свјетског рата, пјесму без које би српска књижевност била веома осиромашена.

Материјале је Удружењу Адлигат поклонила породица Мирка Бојића, Милутиновог братанца.

"Дуго пријатељство породице Лазић и породице Бојић сада је крунисано овим дивним даром, на неки начин и у спомен на путописца и уредника Илустроване политике, дописника Политике из Индије, Мирка Бојића, који је нарочито био везан за Адлигат. Међусобно уважавање, али и посвећеност истим циљевима у култури, жеља да праве вредности буду заувек сачуване, али и приказане јавности, ујединиле су нас на искрено и дубоко", каже Виктор Лазић, предсједник Адлигата и додаје да ће ови рукописи бити изложени у новом изложбеном простору који се управо гради, а у којем се очекује велики број посјетилаца по завршетку пандемије.

Претходно је Адлигату поклоњена и Бојићева лична посетница и књига из Бојићеве личне библиотеке са више његових потписа, прошарана подвлачењем и маргиналијама славног пјесника.

Ради се о књизи "Афекти у данашњој психологији по Вунту", професора Петра Марковића, штампана у Чачку 1910. године.

"На основу подвлачења текста, може се много закључити о Бојићевим размишљањима, двоумљењима, филозофским размишљањима и психолошким стањима. Изванредно важан материјал", каже Виктор Лазић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана