Наступ пјевачких група и гуслара у Андрићграду из Србије, Црне Горе и Српске

Срна
Наступ пјевачких група и гуслара у Андрићграду из Србије, Црне Горе и Српске

ВИШЕГРАД - У амфитеатру Андрићграда вечерас је одржано “Видовданско вече” на којем су наступиле мушке и женске пјевачке групе и гуслари из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Дарко Лечић, предсједник вишеградског Гусларског друштва “Раде Јамина” које је организатор манифестације, рекао је да је циљ организовања ове вечери да окупи културне ствараоце и љубитеље српске традиције како би пјесму и игру сачували од заборава.

Он је додао да су у програму учествовали и ученици Основне школе “Вук Караџић” из Вишеграда.

Глумац Велизар Касалица из Никшића рекао је да је први пут у Вишеграду и да је фасциниран публиком и манифестацијом.

“У име српског Никшића желим да захвалим за литију подршке која је организована за очување светиња. Један смо народ, једна вјера, вечерас је то потврђено и нема потребе да се дијелимо”, истакао је Касалица.

Снежана Чворовић из Женске пјевачке групе “Ђурђевак” из Лучана рекла је да су у Вишеграду већ трећи пут и да су одушевљени дочеком домаћина.

“Више пута смо имали прилику да видимо да се овде негује традиција и радо ћемо се увек одазвати”, навела је Чворовићева.

Гуслар Максим Војводић из Подгорице рекао је да је љубав према гуслама наслиједио из породице.

“Из Вишеграда и Андрићграда носим предивне утиске. Овдје је и споменик Петру Петровићу Његошу и мени је пуно срце”, истакао је Војводић.

Манифестација “Видовданско вече”, која је требало да буде одржана прошле године на Видовдан али је одгођена из техничких разлога, одржана је уз подршку Министарства спољних послова Србије, општине Вишеград и предузећа “Хидроелектране на Дрини”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана