''Народно с народом'' у Херцеговини и Подрињу

Срна
''Народно с народом'' у Херцеговини и Подрињу

НЕВЕСИЊЕ - Народно позориште Републике Српске гостовало је у Невесињу са представом "Синови умиру први", а шестодневна турнеја у Подрињу и Херцеговини завршава вечерас гостовањем у Билећи.

Представа у Невесињу изведена је синоћ у оквиру акције "Народно са народом",
а претходних дана одиграна је у Зворнику, Братунцу, Фочи, Гацку.

Вршилац дужности директора Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић изјавила је да је жеља националног театра била да оправда свој назив и да су зато изашли са слоганом "Народно са народом" с циљем приказивања представа публици и у оним мјестима у којима нису дуго гостовали или нису никада били.

"Заиста смо срећни, прихваћени смо. Свака локална заједница има публику. Жеља нам је да и у наредном периоду овај пројекат буде настављен", истакла је Грбићева.

Она је навела да гостовање Народног позоришта по локалним заједницама Републике Српске у данашње вријеме није нимало јефтино, нити једноставно организовати, те истакла да је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић препознала и подржала ову акцију, захављујући чему је организовано гостовање у дијелу локалних заједница Републике Српске.

Глумац Народног позоришта Републике Српске Александар Стојковић нагласио је да му је веома драго што Народно позориште гостује у Невесињу и Херцеговини, те у Подрињу, јер су ови простори културно запостављени.

"Одлучили смо да представу `Синови умиру први` одиграмо у Невесињу јер је тематски значајна да је публика погледа", рекао је Стојковић.

Он је напоменуо да је ова представа шест година на репертоару и да су са њом обишли цијели регион и гостовали у Русији.

"То је једна људска тема коју је писао Мате Матишић за Хрвате из Далматинске Загоре. Тај текст сам прочитао и дао покојном Милораду Телебаку који је урадио језичку интервенцију и пребацио да се дешава у српској породици из Дрекаваца код Бањалуке. Чак је и писац био на премијери и био јако задовољан. Тема је тешка, тема тражења несталих која је духовито урађена", навео је Стојковић.

Он је додао да представа синоћ изведена 55. пут.

Народно позориште Републике Српске је у сарадњи са Борачком организацијом Невесиње даровало три породице из борачких категорија из Невесиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана