Народно позориште Републике Српске ове године слави 90. рођендан: Амбасадор културе и узор за нове генерације

A. Г.
Народно позориште Републике Српске ове године слави 90. рођендан: Амбасадор културе и узор за нове генерације

БАЊАЛУКА - Народно позориште Републике Српске спрема се за обиљежавање 90. рођендана, а протеклих девет деценија овај театар остварио је запажене резултате и дао снажан допринос развоју позоришне умјетности у Српској и региону. 

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић организовао је јуче у свом кабинету свечани пријем за представнике националног театра Српске. Пријем је организован поводом Ордена заставе Републике Српске са златним вијенцем којим је Народно позориште РС одликовала предсједница Српске, Жељка Цвијановић, у оквиру обиљежавања 9. јануара, Дана Републике Српске.

Талић је истакао да Народно позориште РС треба што већу подршку друштва како би наставило да постиже добре резултате и да буде путоказ и узор за нове генерације.

Он је нагласио да је ова институција културе и значајан амбасадор Републике Српске у другим земљама у којима гостује, представљајући потенцијал Српске у култури и умјетности.

- Мултифункционална дворана, која је планирана да заживи у наредном периоду, ријешиће и проблеме капацитета позоришта. У децембру прошле године смо објавили јавни конкурс за идејно рјешење, како бисмо добили квалитетно рјешење, које ће превасходно послужити људима из области културе. Предвиђено је да нова сала има око 700 мјеста - каже Талић.

Ненад Новаковић је казао да је 2020. година веома значајна, за Народно позориште РС.

- Народно позориште РС траје 90 година, у више држава, политичких и других система, а опстало је и важи за једну од озбиљнијих институција културе у региону - рекао је Новаковић.

Првакиња Народног позоришта РС Слађана Зрнић и глумац Александар Стојковић истакли су значај позоришта и културе позивајући публику да учествује у прослави девет деценија постојања овог театра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана