“Народни буквар” Владимира Ђукановића представљен у Санкт Петербургу

И. Б.
“Народни буквар” Владимира Ђукановића представљен у Санкт Петербургу

БАЊАЛУКА - “Народни буквар” етнолога Владимира Ђукановића представљен је у недјељу на видео-предавању у Српском преговарачком клубу Централне градске народне библиотеке В. В. Мајаковски у Санкт Петербургу.

Предавање је организовано поводом Међународног дана матерњег језика у Санкт Петербургу и одржано је на српском језику.

Аутор Владимир Ђукановић, који је музејски савјетник Музеја РС, истакао је да је поносан што је  “Народни буквар” прешао границе Републике Српске и што смо добили прилику да у једној од највећих свјетских метропола и центара културе представимо драгоцјене елементе наше традиције.

- Како у музејима и школама Српске, тако и на свјетском нивоу, “Народни буквар” се исказао као својеврстан водич кроз српску традицију и обичаје. Трудимо се да културно насљеђе Републике Српске представимо широм свијета, а ово је био први и успјешан корак. На овај начин, реализујемо не само просветитељску мисију Музеја Републике Српске, него и представљамо нашу историју и идентитет, културну разноликост, те развијамо узајамно поштовање и дијалог између различитих култура - рекао је Ђукановић.

Додао је да је “Народни буквар” настао с циљем, да се јавности, а посебно дјеци, представи традиција, јер је то начин да се очувају наша народна предања, легенде и богатство обичаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана