Народна и универзитетска библиотека РС дигитализовала стара издања на италијанском језику

А.Г.
Народна и универзитетска библиотека РС дигитализовала стара издања на италијанском језику

БАЊАЛУКА - Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, Универзитетска библиотека из Београда и Удружење Адлигат/Библиотека Лазић издвојили су из својих фондова вриједна и стара издања штампана на италијанском језику и дигитализовали ове материјале те их учинили доступним у јавном приступу.

Ово је вид подршке народу Италије у најтежим данима борбе са епидемијом вируса корона.

- Боравак у кућним условима карантина и социјално дистанцирање лакше је провести уз писану ријеч и занимљиву књигу и циљ установа које су покренуле овај протал је да се обезбиједи што већа количину тесктова на италијанском језику у овом тешком тренутку за народ Италије. Читајући о сопственој историји и упознајући је престајемо да будемо затвореници времена и мјеста на коме смо рођени, а свака историја носи поуке и сазнања о непромјењивој природи човјека. Историја нас учи да је ова природа таква да човјек, увијек трагајући за бољим, понекад баш у тренуцима највећих криза и патњи, може да достигне највише степене хуманости и лепоте креативног стварања – наводи се у заједничком саопштењу ових институција.

У саопштењу се додаје да “историја нас учи, да је вео којим цивилизација прекрива оно животињско у човјеку танак, и да се у вријеме кризе лако може поцијепати и ослободити оно најгоре у појединцима и друштвима”.

- Стога сазнајући о историји морамо да се учимо да пазимо да нам се ово друго не догоди, ма како изазови били велики, а да се надамо да ће се тренуци, у којима као појединци и као друштва достижемо оне висине хуманости, емпатије и солидарности  због којих смо поносни што смо припадници људског рода, одигравати у свим временима, па и онима кризе, каква управо пролазимо. Због тога читање и сазнавање о историји није само разбрибрига, иако свакако може бити добра забава, него је и много више – наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана