Народна библиотека у Палама чувар насљеђа сарајевско-романијског краја

Илијана Божић
Народна библиотека у Палама чувар насљеђа сарајевско-романијског краја

ПАЛЕ - Народна библиотека у Палама већ 100 година вриједно и с љубављу чува и сакупља књижевну и документарну грађу његујући идентитет и насљеђе српског народа овог краја.

Народна библиотека Пале историјски је сљедбеник Народне књижнице и читаонице основане 12. јануара 1921. године.

Библиотека је била смјештена у једном крилу Задружног дома и имала је двије просторије, једну за смјештај књига и другу која је коришћена као читаоница. Тада је располагала почетним фондом од 320 књига.

Како су године пролазиле библиотека у Палама се веома успјешно развијала, постепено повећавајући књижни фонд, а 1978. године је ушла у састав Народног универзитета и премјештена је у Дом културе, располажући са 16.500 књига.

Одлуком Скупштине општине Пале 1994. године пререгистрована је у Јавну установу Народна библиотека Пале и као таква смјештена је и обавља своју дјелатност у просторијама Културног центра у Палама.

Директор Народне библиотеке Пале Бојан Чворо истакао је да се ова установа убраја међу прве јавне институције које су настале у Палама те да стотину година њеног одстојања има посебан значај за сарајевско-романијску регију.

- Имамо много тога у плану за обиљежавање овог јубилеја, али све зависи од епидемиолошке ситуације. Планирали смо да обиљежавање почнемо промоцијом романа “Зороломац” Саше Кнежевића и то 23. априла поводом Свјетског дана књиге, док би централна манифестација требало да буде одржана почетком јуна. Планирамо да угостимо и књижевника Матију Бећковића - објаснио је Чворо.

Према његовим ријечима, Народна библиотека Пале данас броји више од 40.000 наслова.

- Библиотека посједује и стари фонд књига у одјељењу старих ријетких књига, у којем се налази око 1.500 наслова, међу којима и наслови из 18. вијека - додао је Чворо.

Завичајно одјељење ове библиотеке представља једно од најбољих завичајних одјељења у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана