Народна библиотека Србије обиљежила 189. рођендан

Танјуг
Foto: Shutterstock

БЕОГРАД - Поводом 189. рођендана Народне библиотеке Србије, данас је у њеном атријуму одржана Централна манифестација у оквиру које је национална награда у области библиотекарства "Јанко Шафарик" уручена Гордани Ђилас, библиотекару-савјетнику Библиотеке Матице Српске.

На свечаности у Народној библиотеци Србије окупљенима се обратила министарка културе и иниформисања Маја Гојковић, која је подсјетила да је НБС створена након обнављања српске државности.

- Народна библиотека није само чувар нашег колективног сећања, већ и аутентични савременик. Трајући скоро два века, Народна библиотека подједнако са државом, учествовала је у свим њеним успонима и заједно дијелила тешка времена. Овде, у библиотеци, чувају се непроцјењиви рукописи наше националне и културне баштине, који нам помажу да сагледавајући оно што смо били и што смо сада, поставимо боље темеље за оно што ћемо бити - казала је Гојковићева.

Како је нагласила, савремено доба намеће Народној библиотеци Србије нове изазове, на првом мјесту дигитализацију грађе и популаризацију читања код млађе публике.

- Србија заслужује и треба да има централну установу која води рачуна о традицији и истовремено прати савремене трендове у библиотекарству. Долазак господина Владимира Пиштала, једног од наших највећих књижевника данашњице на чело ове престижне институције, велики је подстицај за њен даљи развој - казала је Гојковићева.

Владимир Пиштало, в.д. управника Народне библиотеке Србије, изјавио је да та библиотека није само читаоница.

- Она је културно раскршће. Она нашу културу представља иностранству. Стране културе библиотека представља Србији. Не бисмо желели да иједан важан писац дође у Србију а да не буде представљен у Народној библиотеци. Планирамо да уведемо награду за најбољу књигу коју би давали писци који најбоље знају како се ствара и вреднује литература - казао је Пиштало.

Истакао је да је једна од жеља тима који предводи већа присност у раду библиотека у читавој Србији.

- Међу наше приоритете спада и унапређење сајта Библиотеке, дугогодишњи пројекат изградње депоа (предлог за архитектонско решење ће бити комплетиран данас или у понедељак) и заштита старих и вредних књига. Потребно нам је више лабораторија за рестаурацију. Књиге које пропадну, пропале су заувек. Никакав ружичасти хоризонт у будућности не може их заштитити за нас - казао је Пиштало.

На рођендан Народне библиотеке Србије своју ријеч библиотеци дарује по један истакнути посленик наше културе. Ове године то је био Владан Матијевић.

У част рођендана Народне библиотеке Србије отворена је изложба "Река која спаја: Дунав на графикама из фонда Народне библиотеке Србије" и уприличен књижевни разговор са награђиваним писцем Енесом Халиловићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана