Најбољи студенти оживјели ноте великана

Данко Кузмановић
Најбољи студенти оживјели ноте великана

Бањалука - Манифестација “Дани Владе С. Милошевића” која ће трајати до 18. априла, а која представља омаж раду и стваралаштву Владе Милошевића, као и рад бањалучке Академије умјетности, отворена је концертом најбољих студената Академије умјетности у Бањалуци у Банском двору Културном центру.

 

 

 

“Дане Владе С. Милошевића” свечано је отворила помоћница министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.

Ђаковићева је нагласила да су студенти и професори Академије умјетности бањалучког Универзитета показали да имају знање да организују једну овакву респектабилну манифестацију и да годинама одржавају њен квалитет.

Она је истакла да министарство годинама пружа снажну подршку одржавању ове манифестације, те нагласила да доказ квалитета организатора - Академије умјетности Универзитета у Бањалуци представља и 20 година рада који ове године обиљежава.

- Носећи име Владе Милошевића и баштинећи његово дјело академија чува наше нематеријално културно насљеђе - рекла је Ђаковићева и истакла да је ово једна од најважнијих манифестација из области музичке умјетности у Републици Српској.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Санда Додик рекла је да је фокус овогодишње манифестације на промоцији потенцијала студената академије.

- С обзиром на то да ове године академија обиљежава 20 година свог постојања, ми смо фокус “Дана Владе С. Милошевића” ове године ставили на студентска достигнућа. Тако смо одлучили да и програм отварања и затварања буде концерт најбољих студената, гдје ће се представити најбољи студенти инструменталних смјерова, а такође двоје од њих су и награђени - рекла је Додикова.

Она је најавила научни скуп посвећен раду Владе Милошевића.

- Веома значајан сегмент представља и научни скуп, који ће ове године трајати од 12. до 14. априла, на којем ће бити представљено око 80 радова стручњака из цијеле Европе, а који ће допринијети да музикологија буде сагледана и са научне стране - рекла је Додикова.

- Што се тиче осталих програма, издвојила бих вече савремене музике, гдје представљамо наше, домаће ауторе савремене музике. Затим, вече духове хорске музике гдје смо поводом обиљежавања 800. годишњице аутокефалности Српске православне цркве приредили један концерт. Поред тога, имамо и пројекат “Традиција на сцени” музиколошког друштва који ће на један научни начин освијетлити рад Владе Милошевића - казала је Додикова.

Дејан Јанковић, професор клавира на Академији умјетности у Бањалуци, је казао да је публика у Банском двору Културном центру могла да чује дјела великана музике.

- Публика је имала прилику да чује најбоље студенте инструменталних одсјека Академије умјетности у Бањалуци. Чули смо девет врло разноврсних тачака, од доба барока све до савремене музике - навео је Јанковић.

Традиционалну културну манифестацију “Дани Владе С. Милошевића”, која ће трајати до 18. априла, организује Академија умјетности Универзитета у Бањалуци уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Осим у Банском двору, догађаји ће бити одржавани и у просторијама Академије умјетности, Дјечијег позоришта Републике Српске, Музеја Републике Српске и на тврђави Кастел.

Свјетско бијенале студентског плаката

Прије самог отварања “Дана Владе С. Милошевића” отворено је Осмо свјетско бијенале студентског плаката у Каменој кући на тврђави Кастел.

- Изузетно ми је драго што ова изложба претходи свечаном отварању “Дана Владе С. Милошевића”. Ову изложбу имамо захваљујући нашој сарадњи са Академијом уметности у Новом Саду. Посебно сам срећна што овдје имамо и радове наших студената који су ушли у овај избор плаката - рекла је Додикова.

 

 

Данас на програму

Традиција на сцени: “По записима мелографа 20. вијека” у вијећници Банског двора Културног центра од 18 часова.

Учествују студенти смјера за етномузикологију Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана