Награђивани “Лоренцачо” 5. јула пред публиком

Г.С.
Награђивани “Лоренцачо” 5. јула пред публиком

БЕОГРАД - Југословенско драмско позориште извешће представу “Лоренцачо” у режији Бориса Лијешевића 5. и 6. јула у 21 час на сцени стадиона “Ташмајдан”.

Како је раније објављено, на приједлог Секретаријата за културу града Београда сва позоришта су усагласила заједнички репертоар извођења током јуна и јула на Ташу, а цијела манифестација требало би да почне 25. и 26. јуна.

Комад “Лоренцачо” Алфреда де Мисеа заснован је на историјском догађају убиства фирентинског војводе Александра ди Медичија од стране његовог рођака Лоренца 1537. године.

На сцени “Ташмајдан” сјајне улоге извешће чланови Југословенског драмског позоришта Милан Марић (Медичи), Марко Јанкетић (Лоренцачо), Миодраг Драгичевић, Бранислав Лечић, Слобода Мићаловић, као и Милена Васић, Петар Бенчина и Јоаким Тасић.

Представа “Лоренцачо” изведена је и на Југословенском позоришном фестивалу “Без превода” у Ужицу када је освојила награду  “Ардалион” за најбољи комад.

Милан Марић проглашен је тада најбољим глумцем, док је Миодраг Драгичевић добио “Ардалиона” за најбољег младог глумца, као и “Политикино” признање “Авдо Мујчиновић”.

Ова представа одушевила је публику и на Интернационалном театарском фестивалу у Клужу и на сцени театра ЗеКаеМ у Загребу.

- Пут у историју поплочан је пороцима, гријехом и непочинствима. Не треба радити за човјечанство и за општу добробит јер се послије не могу опрати руке - записао је Лијешевић. (Агенције)

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана