Награђен Предраг Бјелошевић

Александра Маџар
Награђен Предраг Бјелошевић

Бањалука - Годишњом наградом Удружења књижевника Републике Српске за најбољу књигу у 2013. години овјенчана је збирка поезије Предрага Бјелошевића "Кардиограм бјекства".

Саопштио је ово жири у саставу предсједник Младен Шукало и чланови Ранко Рисојевић и Душан Стојковић на прес-конференцији одржаној јуче у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Признање чини повеља и 2.000 марака, а дјелимични покровитељ овог признања је Министарство просвјете и културе Републике Српске. У ужем избору, осим Бјелошевићеве збирке, нашли су се и роман Берислава Благојевића "Тиши од воде" и књига Ранка Павловића "Откупљивач прича".

- Бјелошевићева књига пјесама представља његово најбоље пјесничко остварење, јер је у њој представио сва своја досадашња пјесничка трагања, како у језику тако и у начину лирског комуницирања са свијетом и стварношћу око себе - нагласио је Шукало.

Посебан значај овој награди даје и чињеница да се она ове године први пут додјељује, те да су се на конкурс могли пријавити писци из Удружења књижевника РС.

- Награду доживљавам као потврду мог деценијског истраживања у домену савременог пјесничког израза и остварене поетике. Посебно сам радостан због чињенице да је ријеч о првој награди Удружења књижевника РС за најбољу књигу године и да су на конкурсу учествовали значајни књижевници са простора Српске - рекао је Бјелошевић.

Предсједник Удружења књижевника РС Јованка Стојчиновић-Николић додала је да јој је жао што се на овај конкурс пријавило само 14 аутора из Српске.

- Надамо се да ће ово постати традиционална награда. Жао ми је што није било више кандидата. Свечано уручење признања Предрагу Бјелошевићу биће одржано највјероватније до краја мјесеца у Банском двору културном центру - истакла је она.

Вриједност

- Имам високо мишљење о савременим писцима у Републици Српској и надам се да ће награда Удружења књижевника РС, из године у годину, указивати на стварне књижевне вриједности и на тај начин измијенити паланачко мишљење већег дијела наше читалачке јавности, која још мисли и вјерује да је вриједно само оно што нам долази из даљине - казао је Предраг Бјелошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана