Награде "Златна сова" и "Совица" уручене на "Гласовом" Сајму књиге у Бањалуци

Миланка Митрић
Награде "Златна сова" и "Совица" уручене на "Гласовом" Сајму књиге у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Књижевне награде "Златна сова" и "Совица" , коју додјељује Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, овогодишњим добитницима уручене су на 26. Међународном сајму књиге, у спортској дворани "Борик", гдје су и представљена наведена дјела.

Добитници признања "Златна сова" које Завод за уџбенике и наставна средства сваке године додјељује за три најбоља необјављена романа су Бранко Станковић за роман "Врежа", Мирослав Живановић за дјело "Људи, звери, анђели", те Данило Тешановић за роман "Мученица Текла између Бога и човјека".

- Рукопис тематизује питање зла у свијету, као и права на казну и освету над онима који су починили то зло. Испричан је кроз два наративна плана. Први обухвата савремене године и случајно сазнање главног јунака Милана, студента историје, избјеглице из Кордуна који је као дјечак морао да оде из завичаја због хрватске војне акције "Олуја", да се у Београду налази као страни дипломатски представник у некој тобожњој хуманитарној мисији, човјек који је непосредно одговоран за смрт његовог оца. То сазнање покреће у њему жељу за осветом, коју на крају неће имати снаге да оствари - назначио је жири о дјелу "Врежа" Бранка Станковића које је освојило прву награду "Златна сова".

Добитница награде "Совица" је књижевница Сања Клисарић, којој је признање уручено за најбољи необјављени роман за дјецу "Шушуова чудесна авантура".

- Топлу романескну, авантуристичку причу "Шушуова чудесна авантура" покреће чежња за досезањем небеске сфере и непознатих даљина, типичну за свако младо биће, у којој има нечег универзалног и онтолошког. Потреба младог јунака да се дотакну звезде, да се изађе из обзора препознатљивог света детињства јесте почетак његове самопотраге и самоактуелизације (о потрази за небеском сфером као самоиспуњењу писали су и Бранко Ћопић, Гроздана Олујић, Ханс К. Андерсен и други) - назначио је жири о овом дјелу.

Сајам књиге биће настављен сутра, када ће у 13 часова бити додијељене традиционалне награде за најбоља издања и издаваче. На програму су и промоције у оквиру 6. Међународних књижевних сусрета, које ће бити одржане у 11 и у 14 часова,  те промоције издања Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево које ће бити реализоване од 12 часова.

Радно вријеме Сајма књиге, који траје до понедјељка, је од 10 до 21 час, осим посљедњег дана, када ће врата сајма бити отворена до 18 часова. Улазница кошта једну конвертибилну марку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана