Награда “Светозар Ћоровић” Слободану Владушићу

Срна
Награда “Светозар Ћоровић” Слободану Владушићу

Билећа - Свечаном академијом и уручењем награде “Светозар Ћоровић” Слободану Владушићу за дјело “Велики јуриш” вечерас су у Билећи отворени Ћоровићеви сусрети писаца “Српска проза данас”.

Владушић је изразио задовољство због додијељене награде и навео да је овим романом покушао да тему Првог свјетског рата, која је према његовом мишљењу на неки начин заборављена у српској књижевности, врати тамо гдје јој је мјесто.

“Посебно ми је драго због тога што у мом роману постоји једна херцеговачка компонента, постоје јунаци који су из ових крајева и потрошио сам доста времена и инспирације док нисам осмислио те ликове, тако да су они мали, али веома битан део романа и то је једна врста симболичког повратка романа жВелики јуришж у Херцеговину”, рекао је Владушић.

Предсједник жирија Јован Делић објаснио је да је ова награда додијељена релативно младом човјеку у вријеме када му тачно и треба, за сјајно написану књигу о Првом свјетском рату.

Жири, у чијем саставу су, осим Делића, били и Марко Недић и Ранко Поповић, навео је у одлуци да је риједак савремени роман који има тако загонетну причу која држи читаоца без даха до самог краја, попут Владушићевог “Великог јуриша”.

“Владушићев роман је исприповиједан у првом лицу, из перспективе главног јунака, поручника српске војске у Првом свјетском рату, што омогућава да се роман доживи као аутентично и узбудљиво свједочење о догађајима из велике епопеје српског народа”, наведено је у образложењу одлуке.

Ћоровићеви сусрети писаца “Српска проза данас” биће настављени сутра када ће бити одржано књижевно вече на коме ће говорити књижевни критичари, историчари књижевности и универзитетски професори.

Ове године се обиљежава 100 година од смрти Светозара Ћоровића, поводом чега ће сутра, на празник Малу Госпојину, 21. септембра, у Владичанском двору у Мостару бити одржан омаж.

Ћоровићеви сусрети писаца и историчара, чији су организатори општински одбори “Просвјете” из Билеће и Гацка, биће завршени 22. септембра, када ће на Богословском факултету у Фочи бити одржан књижевно-историјски час.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана