Награда "Радоје Домановић" уручена у Београду: Оштре ријечи и данас чувају сатиру

Миланка Митрић
Награда "Радоје Домановић" уручена у Београду: Оштре ријечи и данас чувају сатиру

БЕОГРАД - Најзначајније признање за сатиричну књижевност у Србији, награда "Радоје Домановић" Удружења књижевника Србије јуче је у Београду уручена овогодишњим добитницима, који су својим оштрим ријечима дали свој допринос сатири.

 

Овогодишњи добитници признања за укупан допринос српској књижевној сатири су Радивоје Бојичић из Београда, који је сатиричар и главни уредник "Јежа", те аутор сатиричних романа Ненад Нецић из Свилајнца.

- Подигли смо зидове између нас, имаћемо о шта да лупамо главе. Имамо непријатеља свих боја, али нам ни пријатељи нису мање шарени. Да би почело спасавање, брод треба потопити - гласе неки афоризми Радивоја Бојичића, који је након уручења награда присутнима читао своје записе, а публика је имала прилику да чује и још неколико награђених аутора, који су, у част очувања имена великог књижевника и сатиричара Радоја Домановића, награђени за свој допринос сатири данашњег времена.

Радомир Андрић, Душко М. Петровић, Петар Жебељан, Видак Масловарић, Слађана Митровић, Радослав Тилгер и Александар Чотрић чинили су жири који је одлучио о добитницима признања.

- Најбољим књигама сатире на српском језику у 2019. години проглашене су "Крстареће мисли" (афоризми), Мирослава Средановића из Београда,  "Берачи полена" (поезија), Небојше Лапчевића из Крушевца, "Етичко чишћење" (поезија), Поп Д. Ђурђева из Новог Сада, "Парадигманоја" (роман), Павла Теофиловића из Београда, "Шињели" (приче) Војислава М. Минића из Пирота и "Истине" (приче), Мила Г. Лазаревића из Ћуприје - навели су из Удружења књижевника Србије.

"Екселенција сатире", признање за најбоље стране и српске сатиричаре у региону и дијаспори добило је неколико аутора. Овим признањем награђени су:  Валентин Димитров (Варна, Бугарска), Јово Николић  (Угљевик, Република Српска), Фабрицио Карамања (Торино, Италија) и Хасијер Агире (Баскија, Шпанија). 

Посебним признањем "Радоје Домановић" за научно-теоријски допринос сатиричној књижевности награђен је проф. Малиша Станојевић из Београда, за преводе српских сатиричара на мађарски језик Светислав Недучић из града Мако у Мађарској, а за афирмацију и популаризацију хумора и сатире проф. Димитрије Панфилов из Сремских Карловаца.

 

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана