Награда "Кочићево перо" за јесен Дарку Цвијетићу

Александра Глишић
Награда "Кочићево перо" за јесен Дарку Цвијетићу

БАЊАЛУКА – Награда "Кочићево перо" за јесен 2019. припала је књижевнику Дарку Цвијетићу за књигу "Шиндлеров лифт"  у издању издавачке куће "Бајбук" из Сарајева. 

О награди је одлучивао жири у саставу књижевници  Никола Вуколић (предсједник), Миљенко Јерговић и Младен Весковић, а одлука је донесена једногласно.

Задужбина Петар Кочић  Бањалука – Београд додјељује награду "Кочићево перо" за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи.

- "Шиндлеров лифт" књига је о прошлом нашем рату. У ствари, то је књига о сваком нашем досадашњем рату. Књига о једном небодеру, у невеликом граду накрај Босне, и о људима који су у том небодеру одиграли улогу мањине. "Шиндлеров лифт" књига је о рату који се деведесетих у Босни водио против мањине, у Босни и Херцеговини, у Хрватској, на Косову, посвуда гдје се ратовало и гдје су се формирале и конфигурисале већине. "Шиндлеров лифт" је такође књига о поразу сваке људскости, али и о томе да су папир и оловка једино средство које човјеку преостаје у тренуцима пораза. "Шиндлеров лифт" књига је о поразу у рату. Ко је прочита добро ће знати имена побједника и имена поражених – написао је у саопштењу за награду књижевник Миљенко Јерговић.

Награда Кочићево перо за јесен 2019. године биће свечано уручена лауреату на овогодишњем сајму "Интерлибер" у Загребу,  15. новембра у 12 часова на  штанду издавачке куће "Бајбук". О лауреату ће говорити књижевници Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић.

Задужбина "Петар Кочић" Бањалука – Београд већ двадесет година самостално излаже на "Интерлиберу" у Загребу а ове године на свом штанду изложиће  и нека нова издања за која влада велико интересовање.

 

                                                                                             

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана