На Палама отворена изложба фотографија Милета Рајића

Срна
На Палама отворена изложба фотографија Милета Рајића

Пале - Изложба под називом “Пале – некад и сад” на којој је представљено више од 100 фотографија пензионисаног фото-репортера Новинске агенције Републике Српске /Срна/ Милета Рајића отворена је вечерас у Културном центру на Палама.

Рајић је истакао да су фотографије настале у посљедњих 50 година његовог стваралачког рада.

“Идеја је била да се прије свега покаже шта се на Палама урадило у посљедњих 30 година, односно како су Пале изгледале раније, а како изгледају данас”, рекао је Рајић новинарима.

Према његовим ријечима, из фотографија се може видјети да су Пале данас град са инфраструктуром, односно са свим објектима које један град треба да има, а што раније нису имале.

“Овом изложбом нисам желио да покажем само Пале, већ и нека своја стваралачка дјела која су остала у трајном сјећању, а лијепа су за видјети”, рекао је Рајић.

Он је изразио наду да ће имати још снаге и времена да у скорој будућности припреди још једну изложбу која ће показати сво његово умијеће и стваралачки рад.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да се на овим фотографијама може видјети шта се то до сада урадило на подручју општине.

“Најбитнија су казивања и свједочења која ће остати послије нас, а будуће генерације ће имати прилику да виде шта се то све радило на Палама, општини која се интензивно развија”, истакао је Југовић.

Он је изразио очекивање да у наредним деценијама Пале буду импозантан град, додавши да ће о томе свједочити фотографије.

Југовић је захвалио Рајићу што је фотографије из своје приватне колекције овом изложбом показао и другима.

Миле Рајић се бави фотографијом од 1964. године, када је отишао да “пече” занат код мајстора Чеде Лекића у Сарајеву, да би се пет година касније запослио у дневном листу “Ослобођење” као фото-репортер.

Испите за мајстора фотографије положио је у Загребу и сав свој радни вијек провео је као фото-репортер, а фото-апарат није оставио ни дан данас, јер је ријеч о љубави према фотографији, које се не може одрећи.

Овом изложбом почеле су “Госпојинске свечаности”, манифестација којом се обиљежава Дан општине Пале и њена крсна слава - Успење пресвете Богородице.

Изложба ће бити отворена наредних седам дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана