На књижевни конкурс стигло око 200 радова

Срна
Foto: Срна

СРЕБРЕНИЦА- Око 200 радова стигло је на конкурсе за најбољу причу, пјесму, новинску репортажу и ђачки литерарни рад, расписане у оквиру традиционалне, треће културне манифестације "Стопама Луке Милованова Георгијевића", коју организује Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Сребренице, рекао је Срни предсједник овог друштва Марко Миловановић.

Миловановић је истакао да је ове године стигло скоро три пута више радова него прошле године, што показује да ова манифестација побуђује све већу пажњу културних стваралаца и доживљава ширу афирмацију. Он је навео да су радови стигли из свих бивших југословенских република, али стигао је и један рад из далеког Јапана, те Канаде, Данске, Швајцарске и још неких земаља гдје наши људи живе и пишу српским језиком и ћириличким писмом. "Просвјета" је већ формирала стручни жири за књижевну награду за кратку причу, односно прозу, која носи назив "Звонимир Шубић", затим за пјесничку награду "Лука Милованов Георгијевић", те за новинарску награду "Бошко Миловановић".

Чланови жирија данас ће добити радове на читање и очекује се да ће до половине идућег мјесеца бити изабрани најбољи. Њихови аутори биће награђени у оквиру програма манифестације "Стопама луке Милованова Георгијевића". Најбоље литерарне радове за награду "Живан Јивановић" одабраће професори српског језика из овдашњих школа, а ауторима ће, такође, у оквиру манифестације бити уручене награде.

Награде носе називе по именима најпознатијих сребреничких књижевника, новинара и културних радника. Сви радови су достављани под шифром у складу са правилима конкурса. За ову манифестацију припрема се излазак два броја "Просвјетиног" часописа за културу, књижевност и умјетност "Сребрни вијенац". Према Миловановићевим ријечима, један број биће посвећен актуелном стваралаштву у завичају Луке Милованова Георгијевића, а у другом броју биће објављени сви награђени радови са овог конкурса.

Он је рекао да ће бити приређене бесједе о личностима чија имена носе наградни конкурси и биће обиљежено 100 година од рођења знаменитог сребреничког професора и педагога Живана Јовановића, те 70 година од рођења културног и медијског прегаоца из овог мјеста Бошка Миловановића. О њима ће бесједити професори, који су били њихови савременици. У оквиру манифестације биће одржано и књижевно вече те промоције књига, а свим учесницима ће бити омогућено да посјете Археолошки музеј "Римски муниципиум" у Скеланима и Национални парк "Дрина".

Просвјетно-културним збором "Стопама Луке Милованова Георгијевића", низом културних и научних догађаја одаје се омаж лику и дјелу Луке Георгијевића (1784-1828), филологу и књижевнику, рођеном у Осату код Сребренице, који је током кратког живота као један од највећих интелектуалаца свога доба иза себе оставио основе савременог српског писма и правописа, које је Вук Стефановић Караџић мисионарски усавршио и објавио. Лукиним књижевним трагом ходио је данас заборављени Сребреничанин, награђивани приповједач и романописац Звонимир Шубић (1902-1956), који стварајући у кочићевско- ћоровићевском духу спада у знамените босанскохерцеговачке књижевнике између два свјетска рата.

Истим стопама су наставилии истакнути сребренички професори, новинари и културни радници Живан Јовановић (1921-1991) и Бошко Миловановић /1951-1996/ који су свој живот посветили оснивању, развоју и осавремењавању образовне, културне и информативне дјелатности овог дијела Подриња. По Георгијевићу, Шубићу, Миловановићу и Јовановићу утврђене су и награде, које се додјељују у оквиру ове манифестације и књижевно-новинарског конкурса.

Те исте стопе су богато насљеђе стваралаштва и писане ријечи за нове генерације на ходочасном путу за културу, просвјету и духовност које његује СПКД "Пеосвјета" из овог мјеста не дозвољавајући да буду заборављени културни ствараоци и прегаоци из овог мјеста са изузетно богатом историјско-културном традицијом. У оквиру ове манифестације и ове године "Просвјета" ће додијелити једнократну стипендију најбољем студенту из ове општине.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана