На "ФЕСТ"-у око 300 пројекција

Srna
На "ФЕСТ"-у око 300 пројекција

БЕОГРАД - Београдски међународни филмски фестивал (ФЕСТ) биће одржан од 28. фебруара до 8. марта, а обухватиће око 300 пројекција, најавили су данас организатори.


ФЕСТ ће отворити филм "Отац" Срдана Голубовића, а на свечаном затварању ће чувени холивудски глумац Џон Малкович извести музичко-сценски перформанс под називом "Музички критичар".

Уз Малковича, лауреати награде "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности су глумица Мира Бањац и редитељ Коста Гаврас, речено је на конференцији за новинаре.

На 48. издању ФЕСТ-а под слоганом "Скупљачи емоција" биће приказана 98 играна филма, три документарна и једна серија.

Умјетнички директор ФЕСТ-а Југослав Пантелић најавио је да ће у главном такмичарском програму бити 20 филмских остварења.

Пантелић је навео да је ријеч о филмовима из Србије, Француске, САД, Ирана, Италије, Грчке, Словеније, Аустралије, Бугарске, Бразила, Чешке, Сјеверне Македоније, Судана, Саудијске Арабије, Хрватске, Данске и Колумбије.

"О најбољима ће одлучити петочлани међународни жири - словеначки глумац Себастијан Каваца, српски глумац Наташа Нинковић, хрватски редитељ Дана Будисављевић, немачки глумац Клеменс Шик и редитељ из Србије Никола Љуца", рекао је он.

Пантелић је рекао да је на овогодишњем ФЕСТ-у, уз низ традиционалних, уведен и нови програм - ФЕСТ фокус, који је настао из потребе да се додатно скрене пажња на ауторска остварења која храбрим избором тема то заслужују.

На ФЕСТ-у ће бити приказани најновији филмови Маријел Хелер, Романа Поланског, Атома Егојана, Клинта Иствуда, Џима Џармуша, Вудија Алена, Андреја Кончаловског, Теренса Малика, Оливијеа Асајаса...

Публика ће моћи да гласа за најбољи европски филм из главног такмичарског програма, а награду за побједника ће спонзорисати Делегација ЕУ у Београду, која је и прошле године подржала ФЕСТ.

ФЕСТ ће посебну почаст одати једном од највећих глумаца југословенске кинематографије Бекиму Фехмијуу поводом деценије од његове смрти.

Као знак сјећања на Фехмијуа /1936-2010/ биће приказана ретроспектива његових филмова, а његов лик има централну улогу у визуелном идентитету фестивала.

Програм Класик ове године посвећен је и стваралаштву недавно преминуле Неде Арнерић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана