На данашњи дан 1913. године рођен француски нобеловац Албер Ками

Agencije
На данашњи дан 1913. године рођен француски нобеловац Албер Ками

На данашњи дан 1913. године, рођен је француски писац Албер Ками, добитник Нобелове награде за књижевност 1957. Познат је по карактеристичном стилу писања, а његов опус темељи се на идеји апсурда људске егзистенције.

Ками је рођен 7. новембра 1913. године. Преминуо је 4. јануара 1960. године, три године након што је добио Нобелову награду за књижевност.

Ками се бавио новинарством, почев од 1937. године. Током студија био је запажен фудбалер, а током Другог свјетског рата активан учесник Покрета отпора.

Његово књижевно дјело израз је осјећаја опште парадоксалности савременог свијета. Смисао је проналазио у стваралаштву, а, према његовим ријечима, стварати значи два пута живјети.

Роман „Странац“, својеврсни приказ бесмисла, објављен је 1942. године. А током те године појавио се и његов есеј „Мит о Сизифу“. Остала дјела: „Куга“ и „Пад“, позоришни комади „Калигула“, „Праведници“, „Опсадно стање“ и „Неспоразум“, есеји „Свадба“, „Писма њемачком пријатељу“, „Побуњени човјек“…

У својим дјелима – било да су романи, драме или есеји – Албер Ками се бави човјеком и људском егзистенцијом; трага за смислом човековог трајања и упркос радостима које живот пружа он у њему открива апсурд, много шта што га чиин бесмисленим, одакле и човјеково трајно незадовољство у овоме свијету и стални сукоб појединца и свијета, и осјећај човека да је странац у овоме свијету.

Ками је погинуо у саобраћајној несрећи на сјеверу Бургундије. Аутомобил је возио његов издавач Мишел Галимар. И данас се полемише о узроку трагедије, као и томе да ли би Ками требало да се надје међу „бесмртнима“ у париском Пантенону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана