Музеј РС слави 80. рођендан

Aлександра Рајковић
Музеј РС слави 80. рођендан

БAЊA ЛУКA - Мултимедијална изложба "Бан и Бања Лука" о културној историји града Бање Луке дио је програма којим ће Музеј Републике Српске ове године обиљежити 80 година постојања.

Ова изложба, са већином тродимензионалних предмета и сценографијом урбаног простора, треба да дочара и илуструје грађанску културу тог доба (1930-1941), амбијентални и грађански идентитет.

Централна прослава Дана музеја биће 26. септембра, када ће бити отворена историјска изложба "Врбаска бановина", којом ће путем докумената и фотографија бити представљен друштвени, привредни и културни развој овог подручја у доба Врбаске бановине.  

Директор Музеја Републике Српске Нада Пувачић подсјетила је Музеј у Бањој Луци, што говори да је Бања Лука тада добила визуре европског града.

- Музеј је институција која је атрибут државности. Свака држава има музеј у којем је народни рукопис. Када посјетиоци уђу у музеј, не треба им никакав превод нити легенда, у било којој земљи да се налазе - каже Нада Пувачић.

Она додаје да ће током цијеле године обиљежавати 80 година постојања Музеја.

- Изложба "Бан и Бања Лука" говори о четири бана који су управљали Бањом Луком. Такође, ту је изложба о грађанској култури, која је "експлодирала" у Бањој Луци између два рата занатством, трговином, првим банкама. Жеља нам је да афирмишемо тај период, јер чињеница је да у Музеју РС и немамо у поставци тај период између два свјетска рата - нагласила је Пувачићева.

У оквиру централне манифестације у септембру биће промовисане и двије публикације, " Осамдесет година музеја" и "Водич кроз музеје Републике Српске". Трећа публикација појавиће се у октобру, а представиће везу између музеја и школа. 

- Желимо да у јубиларној години афирмишемо позицију Музеја и да пробудимо свијест код људи да постоји музеј. Културне навике се рано стичу, зато ми много радимо са школарцима и поносни смо на податак да је у октобру и новембру изложбу икона видјело више од хиљаду бањолучких средњошколаца - истакла је Нада Пувачић.

Музеј Републике Српске ће и ове године бити дио манифестације "Ноћ музеја", која се обиљежава у цијелој Европи. Изложбом "Кићење" обићи ће осам мањих општина у Српској, а на Цетињу ће се представити изложбом етнолошког накита.

- У плану је и нова зграда Музеја и ове године морамо да дефинишемо на ком мјесту ћемо да је градимо. Aко је бан Милосављевић прије 80 година прво отворио Етнографски музеј, нека они који одлучују о томе, одобре да се први пут у Бањој Луци изгради намјенска зграда за ову културну институцију - закључила је Нада Пувачић.

Позив       

- Упућујемо јавни позив грађанству, старим бањолучким породицама и њиховим потомцима да нам позајме за изложбу или да откупимо комадни намјештај, фотографије, костиме, посуђе, предмете примијењене умјетности. Добро нам је дошло све оно што може илустровати период између два свјетска рата за нашу изложбу - каже Нада Пувачић.     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана