Музеј РС обиљежио 90 година постојања

Илијана Божић
Музеј РС обиљежио 90 година постојања

БАЊАЛУКА - Изложбом „Врбаски мач у камену”, аутора Иване Панџић и Јанка Врачара Музеј Републике Српске је обиљежио 90 година постојања.

Захваљујући бану Светиславу Тиси Милосављевићу давне 1930. године основан је Музеј Врбаске бановине у Бањалуци. Већ девет деценија Музеј РС трудом, радом и залагањем чува културно-историјско насљеђе и идентитет српског народа овог краја и представља једну од најзначајнијих културних установа у региону.

Директор Музеја РС Миладин Савић истакао је да не смијемо заборавити првог управника Спиридона Шпиру Боцарића, који је поставио темеље данашњем Музеју РС.

-Музеј РС је комплексног типа и једна је од најзначајнијих установа на западном Балкану. Седам пута је мијењао име и често је мијењао мјесто боравка. На почетку је био у кући трговца Бабића да би након неколико зграда био смјештен у Дом радничке солидарности 1983. гдје се и данас налази дјелећи зграду са НУБ РС и Дјечијим позориштем РС- објаснио је Савић.

Аутор изложбе “ Врбаски мач у камену”, музејски савјетник и историчар Јанко Врачар нагласио је да је мач пронађен код средњовјековног града Звечај, који је у 15. вијеку био једна од краљевских резиденција.

- О нашем раду, проналаску мача и изроњавању из корита ријеке Врбас свједочи документарац који ће посјетиоци моћи да погледају- рекао је Врачар.

 

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је на овој свечаности да је 90 година значајан јубилеј који говори о томе колико постоје заиста традиционалне институције културе у Српској, посебно са аспекта што је Музеј тај који складишти и истражује сву ону материјалну грађу која је дио националног и култуног насљеђа Републике Српске.

Тривићева се осврнула и на изложбу уприличену поводом овог јубилеја, наводећи да она говори да у Српској има довољно истраживачког кадра који ради на истраживању и прикупљању грађе која касније у обради у Музеју буде доступна широј јавности.

Она је нагласила да су култура и образовање спојени у смислу да ученици школа из Српске имају прилику да усвајају одређена знања о насљеђу на основу поставки Музеја Српске.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је потребно даље развијати све институције, у оквиру чега и институције културе.

“У фази смо припрема за изградњу још једног великог објекта – мултифункционалне конгресно-конференцијско-концертне дворане која ће имати и изложбене просторе”, навео је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана