Музеј Републике Српске обиљежио 92 године постојања

Миланка Митрић
Foto: М.Митрић

БАЊАЛУКА - Музеј Републике Српске основан је прије 92 године, а у част рођендана данас је у просторијама музеја приређена свечаност на којој је направљен осврт на историјат и значај ове установе културе.

Музеј је основан далеке 1930. године, а његов први управник био је Спиридон Шпиро Боцарић.

На приређеној свечаности направљен је осврт на протеклу годину, реализоване изложбе и пројекте, те су најављени планови за наредни период. 

Директор Музеја РС Давор Стрика том приликом казао је да је за свих ових, нешто више од девет деценија, Музеј Републике Српске био и остао централна музејска институција и ризница успомена и традиције, те храм културе.

- Поносни смо на све оно што су генерације прије нас урадиле и оствариле како би се ова институција свакодневно развијала. Поносни смо на све што је урађено у претходном периоду. Са радошћу очекујемо оно што нам предстоји, зато што смо сигурни да ће, кад видимо и знамо ко чини колектив наше институције, то бити успјешно - истакао је он.

Како је рекао, у претходном периоду рађено је на развоју музеја, а ова установа има потенцијала да се још боље позиционира на културној мапи.

- Да ће успјети на томе путу говори чињеница да само ове године имамо неколико предвиђених озбиљних манифестација и изложби. Имаћемо ускоро отварање изложбе хералдике средоњовјековних српских земаља, затим изложбу "Чудесна моћ биља у народној медицини", те изложбу о проф. др Николи Кољевићу. Поред ових изложби имамо у плану да радимо и на санацији цијеле поставке, посебно овог дијела везаног за Други свјетски рат. Желимо да радимо на другим пројектима који ће помоћи развоју музеја - навео је Стрика и захвалио је институцијама на подршци.

Како је он казао, сматра да је потребно још много тога урадити да би Музеј РС био оживљен у духу у којем треба да буде.

- Музеј РС је позициониран на европској мапи музеја, али сматрамо да смо довољно стасали и да заслужујемо чак и нови простор. Превазишли смо постојећи простор и сматрамо да Музеј РС заслужује једну зграду намјенски прављену за потребе музејских дјелатности - објаснио је он.

Он је истакао да не постоји институција која може да се по значају пореди са Музејом РС.

- Имамо изузетан колектив, пуно паметних, вриједних људи, имамо сјајне кустосе, сјајну стручну службу. Потребно је да то још боље и више искористимо. Радујем се нашим активностима до краја године и сљедеће године - закључио је он и нагласио да је сигуран да музеј може само да напредује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана