Музеј Републике Српске обиљежава 91 годину постојања и рада: Бањалука у прошлости и садашњости

Миланка Митрић
Музеј Републике Српске обиљежава 91 годину постојања и рада: Бањалука у прошлости и садашњости

БАЊАЛУКА - “Бањалука у прошлости и данас” и “Бањалука у старим разгледницама” изложбе су којима Музеј Републике Српске обиљежава свој дан и 91 годину постојања и рада.

Ове изложбе ауторке Љиљане Кораћ биће отворене у петак у 19 часова.

- Поводом Дана музеја одлучили смо да посјетиоцима прикажемо дио ове богате и значајне збирке фотодокументације, представљајући изложбе “Бањалука у прошлости и данас” и “Бањалука на старим разгледницама”. Ове фотодокументарне изложбе су биле представљене у претходним периодима у Музеју Републике Српске, гдје су изазвале велико интересовање грађана - казала је ауторка изложби Љиљана Кораћ, документариста у Музеју Републике Српске.

Поставком “Бањалука на старим разгледницама” приказано је 36 разгледница којима су обухваћени различити периоди, од аустроугарске владавине до почетка Другог свјетског рата.

- Изложба путем разгледница открива аутентичан изглед града на Врбасу, гдје се види како је град изгледао крајем 19. и у првој половини 20. вијека. Вјерно је приказан изглед града и околине, важнијих објеката и улица - додаје она.

Развој града и константност у ширењу и напредовању биће приказани фотографијама у оквиру изложбе “Бањалука у прошлости и данас”.

- На 38 фотографија које су начињене из истог угла у различитим временским епохама може се видјети развој града (грађевине, улице, мостови итд). Фотографије указују на велику трансформацију Бањалуке из мале вароши у модеран европски град - наводи ауторка.

Из Музеја Републике Српске подсјећају да ова установа данас располаже богатим фондом предмета и експоната, који су сачувани свједоци прошлости, од којих је један дио изложен на сталној поставци, а други се чува у депоима.

- Први управник музеја Шпиро Боцарић био је велики ентузијаста и за десет година свог рада у музеју прикупио је велики број музејских предмета. Међу мноштвом тих предмета налазио се и велики број фотографија које се односе на некадашњи начин живота у Бањалуци. У духу Шпире Боцарића, наредне генерације стручних радника Музеја направиле су и прикупиле велики број фотографија које се односе на различите аспекте развоја града Бањалуке - казали су из Музеја РС и додали да баштине збирку фотодокументације од око 24.000 фотографија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана