Музеј афричке умјетности представља Србију у Луанди

Tанјуг
Foto: илустрација

БЕОГРАД - Унеско, Влада Анголе и Афричка унија, од 27. новембра до 2. децембра 2021. године организују Бијенале у Луанди - "Панафрички форум за културу мира", а Музеј афричке умјетности у Београду представљаће Павиљон Србије на Бијеналу као први и једини антиколонијални музеј у Европи који је у потпуности посвећен култури и умјетности афричког континента.

Павиљон Србије је у организацији Министарства културе и информисања. Циљ Бијенала у Луанди је превенција насиља и рјешавање сукоба подстицањем културне размјене, међугенерацијског дијалога и промоцијом родне равноправности у Африци.

Бијенале у Луанди организује се други пут по реду и обиљежено је темом Афричке уније за 2021. годину: "Уметност, култура и наслеђе - полуге за изградњу Африке коју желимо". Прво бијенале одржано је 2019. године, а овогодишње издање одржава се у хибридном формату, комбинујући виртуелне садржаје и догађаје уживо.

Велики број земаља учесница на својим виртуелним националним павиљонима прослављају Африку и њене бројне дијаспоре низом културних садржаја. Музеј афричке умјетности континуирано настоји да популарие и приближи знања о умјетничком стваралаштву Африке и да допринесе развоју и јачању пријатељских односа Србије са земљама афричког континента.

Бијенале у Луанди нуди драгоцјену могућност да овај београдски музеј представи своје програме на глобалној платформи која омогућава равноправно учешће и простор за размјену идеја и примјера добре праксе и међугенерацијски дијалог.

Афро фестивал, изложба "Рефлект - Намибија 30 година након ослобођења", конференција "Савремена умјетност Африке у доба пандемије" и бројне електронске публикације само су дио представљених програма Музеја афричке умјетности којима се слави непрегледно богатство и културни диверзитет Африке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана