Мурал "Небо је граница" побједник међународног конкурса

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР - Рад "Небо је граница", аутора Драгана Инђића, проглашен је најбољим муралом на овогодишњем међународном конкурсу за додјелу награде "Паола де Мањинкор", од 17 приједлога из пет земаља, саопштено је данас из Удружења ликовних умјетника Приједор (УЛУП).

Побједнички мурал биће осликан на фасади Економске школе у Приједору.

"С обзиром на то да је за овогодишњи мурал изабрана фасада образовне установе, идеју ове илустрације сам прилагодио мјесту израде. Ријеч је о концепту напредовања, достизања својих граница и њиховом превазилажењу. Балон је у облику сијалице која у визуелном језику означава идеју, напредак, просперитет. Идеја је оно што нас гура напријед и што нас уздиже. Симболично, у дну илустрације налази се Мраковица, обиљежје Приједора, а небо је граница", образложење је аутора побједничког мурала.

За награду су конкурисали аутори из Србије, БиХ, Португала, Италије и Француске и њихова имена биће објављена у току седмице.

Инђићев рад је најбољи према оцјени жирија у саставу Зоран Радоњић, дипломирани сликар и директор Музеја Козаре у Приједору, Луиђи Пенаса, умјетник и директор галерије и студија Андромеда у Тренту, те Борис Еремић, дипломирани ликовни умјетник и предсједник УЛУП-а.

Награда се додјељује у оквиру пројекта "Приједор град мурала" којег од 2013. година УЛУП реализује заједно са Удружењем "Програм Приједор" из Трента у Италији, а носи име по трентинској умјетници која је 1998. године осликала први мурал у Приједору.

Град Приједор и ове године покрива највећи дио трошкова пројекта, а италијанска комуна Лавис је и ове године обезбиједила једну од највећих новчаних награда за умјетнички пројекат на овим просторима у износу од 3.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана