Мркоњићки "Алкиној" у акорду живота

ГС
Мркоњићки "Алкиној" у акорду живота

МРКОЊИЋ ГРАД - Мркоњићки пјесник Радмило В. Радовановић објавио је своју 24. збирку пјесама "Збогом Алкиноја", која је, као и све његове књиге, заснована на старогрчкој митологији.

Рецензенти књиге су познати књижевници и критичари Тања Прокопљевић из Београда и Марина С. Грујић из Зрењанина.

Радовановић је потврдио Срни да је и ова књига у једном сегменту у античком стилу по чему је као пјесник најпрепознатљивији.

Под великим утицајем старогрчке књижевности, која је опредијелила његов стваралачки пут, пјева самосвојним лиризмом, прожетим елементима снажног драмског набоја. То се може илустровати готово у свакој пјесми унутар другог циклуса збирке "Збогом Алкиноја".

У појединим пјесмама види се грчко-херцеговачка поетска синтеза, којом пјесник вјешто барата, правећи својеврстан поетски калем.

Радовановић објашњава да се то уочава у пјесмама "Ја Алкиној", "Писидика", "На обалама Еридана", "На тераси Киркине палате", "Антикло", "Одисејева постеља", "Херцеговачка Афродита".

"Знам да сва моја прва издања књига трају највише мјесец дана, имам своје пренумеранте и читаоце и оне који траже и воле моју митску компоненту. То ме испуњава и даје даљи подстрек за неки футур други. Сав мој мит је из стварног живота и осјећам се као Алкиној у акорду живота", наглашава Радовановић.

Рецензент Тања Прокопљевић наводи да се збирка поезије "Збогом Алкиноја" Радмила В. Радовановића лијепо може тумачити од самог почетка, јер су градативно повезани сви њени сегменти. Истовремено, критичар Марина С. Грујић Радовановића назива пјесником поетске синтезе, грчко-херцеговачке провенијенције, који је осебујан и аутентичан.

Радмило В. Радовановић рођен је 28. августа 1957. године у Дивину код Билеће. Школовао се у Требињу и Мостару. Објавио је 24 пјесничке збирке код најпознатијих издавача бивше државе. Неке од њих су: "Раскошна тамница", "Тамница шкољке", "Очи бездана", "Банкет уклетих", "Пуста обала, о Тетида".... Члан је Удружења књижевника Српске и Удружења књижевника Србије. За свој књижевни рад добио је више значајних признања. Заступљен у зборницима и антологијама. Живи у Мркоњић Граду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана