Мосуровић: Балкански музички мотиви и електроника у Беси

Tанјуг
Foto: танјуг

БЕОГРАД - Гост нове епизоде видео серијала „Тањуг Рефлектор“ био је композитор Немања Мосуровић који је говорио о раду на музици за предстојећу другу сезону серије „Беса“.

Мосуровић је рекао да су му полазишне тачке за стварање музике били архетипи којима серија обилује, а који представљају „терен на коме композитори могу да се осећају сигурно, зато што се баве аутентичним емоцијама које су фундаменталне“.

„Повезао сам антихеројску борбу која доминира у серији са балкански елементима који се често базирају на јаким емоцијама. Стално су у питању живот и смрт, неке јаке емоције којима обилује балканска музика.

Тако да сам повезао драматургију и архетип“, рекао је Мосуровић.

У наставку „Бесе“, чије приказивање почиње од 27. новембра на телевизији Суперстар, Мосуровић се трудио да у музику укључи елементе фолклора Балкана, који су „јако повезани, не зна се чији је који мотив“.

„У једном тренутку сам одређене теме доделио албанској мафији, а онда сам схватио да ти елементи јако добро функционишу за београдски део мафије. И то преплитање мотива сматрам највећом вредношћу“, рекао је композитор.

Мосуровић је истакао да воли да пронађе „нешто што недвосмислено функционише и људи недвосмислено реагују“, а то се у „Беси“ догодило са атмосфером коју прави његова музика.

„Људи воле што их музика јако брзо увуче у атмосферу ''Бесе''. Често не знају тачно да објашне шта је у питању, али онда видим да их атмосфера јако увуце. Наставио сам нешто што је у првој сезони било у смислу атмосфере. Развијају се исти мотиви, то је прожимање балканских мотива са савременом електронском употребом музике. Карактеристика друге сезоне ће бити наставак и развој свих тих мотива“, најавио је Мосуровић.

Пошто је у првој сезони „Беса“ имала пјесму на енглеском језику, Мосуровић каже да му је сада била жеља да направи за ођавну шпицу пјесму на српском, коју је отпевао Душан Страјнић.

„Жеља ми је била да као у претходној сезони задржим естетику американе, али са елементима Балкана и са емоцијама које су присутне у серији. Биће у истом кључу као и најавна шпица, представићемо специфичну антихеројску борбу пројединца против неправде“, рекао је Мосуровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана