Мостарска публика уживала у представи "Госпођица"

ГС
Мостарска публика уживала у представи "Госпођица"

Овацијама мостарске публике награђен је ансамбл Народног позоришта из Бање Луке након изведбе представе "Госпођица", према истоименоме роману нобеловца Иве Андрића, у драматизацији Вање Ејдус те режији и адаптацији Ђурђе Тешић.

Представа је изведена у склопу богатога казалишног програма на овогодишњем Мостарском прољећу 2023. 

Гости "Прољећа" из Бање Луке били су одушевљени пријамом публике и гостопримством домаћина.

Обухваћен је цијели један живот. Сели се из Сарајева у послијератни Београд, а понајприје је базирана на унутарњим преживљавањима, мислима и осјећајима главне јунакиње, које пак наш наратор, тј. писац, маестрално посматра, анализира,  и коментираше. Из тог разлога, сматрала сам да је значајно да глас наратора, као неког објективног проматрача са стране, остане присутан и у самој драматизацији - истакнула је међу осталим, драматургиња Вања Ејдус о настајању Андрићеве Госпођице.

Како је казала, рад на овој драматизацији започела сам још 2009. године, у врло интензивној сурадњи с редатељицом Ђурђом Тешић, када је настало неколико различитих верзија.

- Тражиле смо причу, форму, стил. Пробијале се кроз густи материјал Андрићевих бравурозних мисли и увида, да бисмо, на крају, дошле до финалне драматизације, која и даље остаје отворена за мијењање и прилагодбу, јер казалиште чине људи који га стварају, те вјерујем да је дивна екипа која је стварала ову представу додала још пуно слојева који су њима у процесу стварања требали да испричају своју причу – закључила је Ејдус.

Остварене улоге
Улоге су остварили: Слађана Зрнић (Госпођица), Наташа Иванчевић (Мајка, Нараторица), Сњежана Мишић (Јованка, Госпођа са шеширом, Рођакиња, Нараторица), Бојан Колопић (Дајџа Владо, Ратко Ратковић, Гласови, Наратор), Данило Керкез (Рафо, Петар Будимировић, Гласови, Наратор), Белинда Стијак (Резика, Рођакиња, Карменсита, Нараторица), Павле Павић (Весо, Поп, Симо, Рођак, Музичар у кавани, Гласови, Наратор).

Музика у представи су: Анастасија Марић, виолина, и Марко Ковачић, контрабас, саопштно је из Матице хрватска Мостар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана