Монографија о НУБРС промовисана у Бањалуци: Свједочанство о напорима, опстанку и трајању

Миланка Митрић
Монографија о НУБРС промовисана у Бањалуци: Свједочанство о напорима, опстанку и трајању

БАЊАЛУКА - Монографија “Од Српске читаонице до Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске - 150 година” промовисана је јуче у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

- Књига није само проширена лента времена, него везиво које у цјелину спаја историјска ткања фрагментирано тектонским покретима, дословним и метафоричким. Предочавајући разноврсну грађу, ова књига свједочи како о напорима да се опстане под туђинском влашћу, тако и о савременим достигнућима и тенденцијама у области библиотекарства - навела је директорица НУБРС Љиља Петровић-Зечић у предговору монографије, која је подијељена у четири цјелине и коју је створило четворо аутора. Прва цјелина је “Оснивање Богословије и Српске читаонице у Бањој Луци” Боривоја Милошевића, друга “У Хабзбуршкој и југословенској монархији (1878-1941)” Зорана Пејашиновића, трећа “Народна библиотека (1946 -1992) Бојане Милошевић и “Народна и универзитетска библиотека Републике Српске” Вање Шмуље. Уредник монографије је Берислав Благојевић.

- Богословија у Бањалуци је најзнаменитија српска школа, основана 1866, а двије године послије тога и Српска читаоница, која је имала скромне почетке као мјесто које је требало да послужи Васи Пелагићу и богословима. Расла је, добијала на значају и своја врата је широм отварала и остала у грађанству Бањалуке. Вјерујем да би и Васа Пелагић био задовољан оним што данас види. Његова идеја је била да Српска читаоница и богословија буду стубови културе, просвјете и духовности на овом простору. Библиотека има дубоке, снажне и чврсте историјске коријене на које може да буде и те како поносна - рекао је Боривоје Милошевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана