Монографија Миливоја Унковића представљена у Академији наука и умјетности РС: Ванвременска дјела сан свих стваралаца

Илијана Божић
Монографија Миливоја Унковића представљена у Академији наука и умјетности РС: Ванвременска дјела сан свих стваралаца

БАЊАЛУКА - Монографија академског сликара Миливоја Унковића, којом је обиљежено 60 година његовог стваралаштва, представљена је у галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци.

Публика је, у четвртак навече, могла да чује више о раду и животу великог умјетника, а том приликом приказан је кратки филм о његовом стварању, као и ријечи историчара умјетности Ђорђа Кадијевића. Издавач је Академија наука и умјетности РС. Монографија има 386 страна са 254 репродукције дјела, које прате текстови на српском и енглеском језику. Садржај чине цртежи, графике, сликарство и скулптура.

Миливоје Унковић је истакао да монографија представља резимирање животног и стваралачког пута и свих оних животних детаља који су се јављали за ових 77 година његовог живота.

- Подвлачи се линија, не као крај стваралаштва, јер крај ко зна гдје је крај, поготово када је у питању култура. Дјела ако ишта завређују она су ванвременска, а то је сан свих стваралаца - рекао је Унковић.

Додао је да сходно времену у којем живи покушава и да ради, што не значи да је подложан било каквим иновативним, тренутно модерним стварима које како је казао уважава.

- Имам ставове који су проистекли из мог сензибилитета и из мог схватања живота, тако да је то тражење личног печата преко којег покушавам да дефинишем себе. Покушавам да будем ослобођен од свега, да сам слободнији од слободе, како каже мој пријатељ Витезовић - објаснио је Унковић.

Истакао је да монографија обухвата само период од деведесетих година, јер је све што је стварао до 1992. нестало заједно са породичним фотографијама.

- Зато у књизи нема старих радова. У њој је их тек онолико колико сам могао пронаћи на интернету или у галерији, а то је мали број. Због тога никад нећу моћи организовати ретроспективну изложбу - објаснио је Унковић.

Додао је да је овим дјелом обједињен његов животопис, од рођења до данашњих дана те да је сведен на  животне раскрснице које су утицале на његов живот и рад.

Дјела

Кроз Унковићеву животну и стваралачку биографију рефлектује се сва драматургија дешавања на српском егзистенцијалном простору. Унковић је усправно дијелио судбину свога народа и скоро сва његова дјела су унутрашњи емоционални записи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана