Монографија Јована Живановића 3. децембра у Кинотеци

Тањуг
Монографија Јована Живановића 3. децембра у Кинотеци

БЕОГРАД - Књига "Пчелињак у осињем гнезду" - монографија Јована Живановића, аутора Богдана Златића у издању Филмског центра Србије, биће представљена 3. децембра у свечаној сали Југословенске кинотеке у Београду, у склопу Фестивала ауторског филма.

Монографија садржи уводни текст о животу и филмском опусу Јована Живановића, обиман интервју са аутором који осветљава околности из његове каријере, студијске анализе ауторових филмова које су написали значајни филмски критичари, као и комплетну филмографију реализованих и нереализованих пројеката и селективну библиографију његових објављених текстова.

Књига је илустрована репрезентативним избором породичних, личних и званичних фотографија и докумената, што ће бити представљено у четвртак, 3. дцембра у 17 сати у свечаној сали Југословенске кинотеке (Узун Миркова 3).

Јован Живановић је режирао веома популарне биоскопске филмове, тако да његов рад никада није био званично забрањиван, али је у већем дијелу каријере био занемариван и игнорисан.

Парадоксално је да су његови филмови као биоскопски и репертоарски, односно хитови, били стилски супротстављени филмовима црног таласа, али да су ауторски српски филмови 60-тих година добили назив "Црни талас" тек након режимског напада на његов познати филм "Узрок смрти не помињати" из давне 1968. године.

Сви његови играни филмови, осим поменутог, били су са савременом тематиком, а једно од тих остварења "Како су се волели Ромео и Јулија" (1966), једини је југословенски филм који илуструје како у комунистичкој држави слободно вријеме проводи сам врх њене црвене елите.

Остварење "Острва" (1963) први је еротски послијератни европски филм који је приказан у редовној биоскопској дистрибуцији држава са свих континената.

Живановић је био веома значајан српски режисер 50-тих година, а у наредној деценији и један од најпродуктивнијих, и опстаје упркос смјенама неколико генерација филмских режисера.

За собом је оставио уметнички доследан филмски опус, који га сврстава у класике српског и југословенског филма.

Приређивач овог издања Богдан Златић, филмски је критичар и есејиста, као сарадник РТБ, касније РТС (1990-1992), радио је критичке осврте и прилоге о филму култног серијала "Поповање".

Коаутор је зборника есеја о Новом Холивуду: "Светло у тами" (три распродата издања: 1991, 1994. и 2002.) и приређивач дела "Режија: Војислав Нановић - последњи пионир" (1993), обе у издању Југословенске кинотеке.

Потписао је и сценарио два целовечерња документарна филма - "Без града и без закона" (2001) и "Изабрао сам: Сократ-Прота-Крап" (2007).

Такође, аутор је корисне књиге за све синеасте и љубитеље седме умености - "Црни талас у српском филму", у издању куће Цатена Мунди (2018).


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана