Млади читаоци највјернији књизи

Ратомир Мијановић
Млади читаоци највјернији књизи

Требиње - Народна библиотека Требиње има све више младих чланова, који радо читају различите жанрове, а са полица узимају књижевне класике, белетристику, али и стручну литературу.

Библиотекар Славица Мркоња је рекла да је број читалаца из дана у дан све већи, на располагању им стоји више од 70.000 књига, а прошле године купљено је око хиљаду нових наслова.

Научни фонд Народне библиотеке у Требињу чине енциклопедије, лексикони, рјечници, капитална издања из појединих научних области, као и критичка издања и сабрана дјела. Значајан дио основног фонда чине и комплетне лектире за основне и средње школе.

- У оквиру наше библиотеке смјештени су завичајна збирка, легат Јована Дучића, читаоница, интернет читаоница и учионица. Постојећи фонд може да задовољи читалачке потребе средине у којој се налази - казала је директор библиотеке Даница Кудуз.

Остатак фонда чини стручна литература из појединих области. Кудузова најављује да би ускоро требало да набаве стручне публикације које су потребне студентима.

Чланови требињске библиотеке могу да дођу до великог броја наслова на више језика.

- Одјељење за страну књигу нуди библиофилима 1.100 књига на енглеском, 581 на шпанском, 482 на руском и 240 на осталим, углавном европским језицима. Ова збирка богати се сваким даном и отвара своје полице свима који желе да споје своју љубав према писаној ријечи и страном језику који говоре - казала је Кудузова.

Такође, у Народној библиотеци Требиње већ дуже вријеме са успјехом ради и "Амерички кутак".

Дучић

На Одјељењу за страну књигу налазе се и књиге Јована Дучића на страним језицима. Чланови требињске библиотеке могу да читају Дучићева дјела на румунском и мађарском језику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана