Мирјана Кусмук и Младен Матовић добитници “Златне значке”

Миланка Митрић
Мирјана Кусмук и Младен Матовић добитници “Златне значке”

Бањалука - Награде су често знаци да је негдје неко уочио залагање другога, његов рад и преданост и одлучио да остави траг у времену поклањајући му признање за то, као својеврсну потврду и похвалу.

Једна таква награда је “Златна значка” Културно-просветне заједнице Србије, а ово посебно признање за 2019. годину додијељено је и некадашњој главној и одговорној уредници дневног листа “Глас Српске” Мирјани Кусмук и истакнутом бањалучком музичком умјетнику и ванредном професору Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, који је и директор Банског двора Културног центра, Младену Матовићу.

- “Златна значка” додељује се за дугогодишњи допринос развијању културних дјелатности - за несебичан, предан и дуготрајан рад - наведено је у образложењу које је потписао предсједник жирија, књижевник Милован Витезовић.

Мирјани Кусмук признање је додијељено за дугогодишњи допринос развијању културних делатности - за несебичан, предан и дуготрајан рад.

Кусмук је јуче истакла да је веома почаствована због признања.

- Оно показује да постоји неко ко види и препознаје нечији дугогодишњи рад и да је спреман да му на тај начин захвали на томе што је покушао да у својој професији да допринос на најбољи начин на који је то знао да уради - рекла је некадашња главна уредница “Гласа”.

Младен Матовић је већ 19 година професионално активан као музички педагог, композитор и хорски диригент. Компоновао је више од три стотине наслова умјетничке, примијењене и популарне музике, посебну пажњу посвећујући стваралаштву за дјецу. Аутор је, коаутор, рецензент и музички уредник значајног броја научних и стручних публикација, те приручника и школских уџбеника. Аутор је мировне пјесме УНИЦЕФ-а у БиХ “Дона нобис пацем”, првог мјузикла за дјецу у РС “Петар Пан”, те музике и текста званичне химне Републике Српске “Моја Република”. Од краја 2004. године умјетнички руководи Женским камерним хором “Бањалучанке”, а један је од утемељивача и директор Фестивала дјечијег музичког стваралаштва “Мали композитор” . Ванредни је професор Академије умјетности УНИБЛ, а од половине 2017. године обавља функцију директора ЈУ “Бански двор Културни центар”.

Додјела

“Златна значка” за све заслужне умјетнике и културне раднике из Србије и дијаспоре додјељује се по 44. пут, у сарадњи са Министарством спољних послова Републике Србије, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Признања ће бити уручена на свечаности која ће бити одржана у четвртак у 12 часова у Народном позоришту Београду (сцена “Раша Плаовић”).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана