Министри ЕУ усвојили Декларацију за културу у доба короне

Танјуг
Министри ЕУ усвојили Декларацију за културу у доба короне

БРИСЕЛ - Министри културе држава чланица Европске уније усвојили су Декларацију за културу у доба кризе Ковид-19.

Декларација је усвојена 30. априла, објавило је министарство културе Хрватске, земље која предсједава Европском унијом, наводећи да је она резултат размјене европских искустава о мјерама за опстанак културе током рестриктивних мјера које су радикално ускратиле, а понегдје и попуно укинуле културну продукцију.

Редовна и поткријепљена процјена ситуације у циљу правовремене реакције, предлагање рјешења према којима би напори на нивоу ЕУ данас, али и у вишегодишњој перспективи допунили националне мјере, с посебном пажњом усмереном на флексибилност и дигиталне иницијативе у оквиру програма Креативна Европа, нашли су се међу предложеним мјерама у Декларацији.

Предвиђају се и мјере обезбјеђења да ће помоћ из фондова и програма ЕУ допријети до културног и креативног сектора и допринијети његовом опоравку.

Декларација је усвојена након што су министри културе Аустрије, Белгије, Бугарске, Бугарске, Хрватске, Кипра, Чешке, Данске, Естоније, Финске, Француске, Њемачке, Грчке, Ирске, Италије, Литваније, Летоније, Луксембурга, Малте, Холандије, Пољске, Португала, Румуније, Словачке, Словеније, Шпаније и Шведске разговарали на ад хок видео конференцији одрганизованој из Загреба 8. априла посвећеној разматрању посљедица пандемије коронавируса у култури и креативном сектору, као и могућим мерама да се негативни утицаји кризе смање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана