Милош Поповић, академски сликар из Источног Сарајева: Сликарство захтијева вријеме промишљања ФОТО

Срна
Милош Поповић, академски сликар из Источног Сарајева: Сликарство захтијева вријеме промишљања ФОТО

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Академски сликар из Источног Сарајева Милош Поповић истиче да сликарство захтијева вријеме промишљања, прави тренутак за рад, и да зато да не слика сваки дан, али у овој ванредној епидемилошкој ситуацији готово да је посвећен само сликарству.

Овај млади сликар каже да нема тачан број насликаних дјела, али је то отприлике сведено опус од 15 слика у три године.

- Када сам у процесу сликања, то никада не буде дуже од четири часа на дневном плану. Више од тога није могуће посветити суптилном раду. Ријетко када континуирано сликам цијели мјесец - прича Поповић.

Недавно је осликао фотографију Дијега Марадоне из документарног филма о овом славном фудбалеру, који, истиче Поповић, није инспирација само спортистима и филмским режисерима, него и њему као сликару.

-Инспирисала ме је фотографија за истоимени документарни филм због узбудљивих композицијских рјешења, односа између фигура на слици и тренутка у којем је издвојен лик Марадоне у маси других. Свакако да радећи по фотографији, умјетничко дјело губи ауру и има далеко мању тежину естетског вредновања. Кроз ово дјело настојао сам да не репродукујем фотографију догађаја него да сликарским медијем-уљем на платну кроз симболичан начин разбијајући класичну форму представим неку врсту духовне снаге и симболике свега онога што представља лик Марадоне - објашњава Поповић.

Поповић примат над техником даје естетици, а о правцу ни не размишља.

- Правац се наметне сам и дефинише временом, а свакако да има примјеса реализма, надреализма, симболизма, то је најближе мом сензибилитету. Служим се свим техникама осим акаварела, највише уљаним бојама из разлога што су најзахвалније у интерпретацији мојих идеја - истакао је Поповић.

Он наводи да је са много ентузијазма Културни центар Источно Ново Сарајево недавно покренуо школу сликања и цртања, а реализован је само час, јер су због појаве вируса корона, били принуђени да је привремено прекину рад.

- Школа је замишљена тако да није посебно ограничена узрастом полазника, припремљен је програм за основце, средњошколце и одрасле. Планирамо наставити чим буде у складу са законом о јавном окупљању - истиче Поповић, који ради са полазницима школе цртања и сликања.

Према његовим ријечима, сликарство је поприлично на ниским гранама и сваке године је примјетан пад интересовања младих за упис на ликовним академијама.

- У БиХ, постоје установе културе које одлично раде посао. Посебно бих издвојио Музеј савремене умјетности Републике Српске који је у неколико протеклих година организвао изложбе умјетника који котирају на свјетском нивоу. Познајем неколико умјетника који живе искључиво од сликарства, а наравно да је пресудан квалитет и посвећеност раду - сматра Поповић.

Поповић је до сада организовао пет самосталних, а учествовао је и на неколико групних изложби.

 

Милош Поповић рођен је у Сарајеву 1988. године, а тренутно живи у Источном Сарајеву. Академију ликовних умјетности у Сарајеву уписао је 2013. године, а дипломирао 2017. године на Одсјеку сликарство. Више о раду овог младог умјетника, заинтересовани могу да пронађу на његовом "Јутјуб" каналу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана