Милорад Докић добитник "Михољданске повеље"

Срна
Милорад Докић добитник "Михољданске повеље"

ЧЕЛИНАЦ - Истакнути друштвени радник, привредник и писац Милорад Докић овогодишњи је добитник "Михољданске повеље", коју Народна библиотека "Иво Андрић" из Челинца већ 23 године додјељује истакнутим челиначким културним ствараоцима за допринос развоју културе и афирмацији челиначког краја.

Милорад Докић написао је и објавио четири књиге, изузетно су вриједне и са стручног и са завичајног аспекта и зато су дио челиначке културне баштине.

"Захвалан сам жирију за ово признање, које мени значи много, а од мојих дјела највише користи ће имати будуће генерације, јер су у њима обрађене бројне области, као што су привреда Челинца, обичаји становништва, историја и садашњост Јошавке, животна средина и друго", рекао је Докић Срни.

Оно што је посебно занимљиво јесте чињеница да је све књиге Докић објавио након одласка у пензију, а грађу за њих прикупљао је од ране младости, па кроз читав свој радни вијек који је био и садржајан и динамичан.

Директор Народне библиотеке "Иво Андрић" Јелена Иванковић истакла је поводом 46 година постојања и рада ове установе да у подизању духовног и културног нивоа друштва библиотеке треба да стоје на првој линији.

"Књиге могу живјети само тамо гдје постоји читалачка култура, култура посјете библиотеци и ентузијазам за књигу. Врата наше библиотеке отворена су свим грађанима. Читати значи боравити у царству свјетлости и благотворног сталног надахнућа", нагласила је Иванковићева.

По њеним ријечима библиотека тренутно располажа са око 30 хиљада књига, у припреми је и интернет страница на којој ће посјетиоци моћи да претражују фонд, али и да читају занимљиве текстове и препоруке за читање.

Рад библиотеке похвалио је и начелник Челинца Владо Глигорић и том приликом представио најновију публикацију ове установе "Упознај боље Челинац", која је, како је рекао, својеврсни водич кроз вријеме, простор и догађаје, али и користан информатор.

На синоћњој свечаности поводом Дана библиотеке признање је додијељено и Мири Ћосић, која је понијела епитет највреднијег читаоца.

У забавном дијелу програма посјетиоце је забављао Тамбурашки оркестар Културно-умјетничког друштва "Јошавка".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана