Мило Манара припрема адаптацију чувеног романа Умберта Ека: “Име руже” у стрип верзији

Бранислав Предојевић
Мило Манара припрема адаптацију чувеног романа Умберта Ека: “Име руже” у стрип верзији

БАЊАЛУКА - Најпознатије дјело славног филозофа и књижевника Умберта Ека “Име руже” добиће своју стриповску адаптацију, а за претварање овог класика у дјело девете умјетности заслужан је италијански стрип аутор Мило Манара.

Вијест о Манариној стрип адаптацији Ековог романа стиже у годину у којој се обиљежава деведесет година од његовог рођења, а објавио ју је Игорт, стрип аутор и уредник часописа “Линус” у чијем се јануарском броју, посвећеном покојном филозофу и писцу, налази интервју са Милом Манаром у којем умјетник објашњава како се дошло до идеје да он књигу претвори у стрип.

Почетну идеју предложила је Елизабета Згарби, извршни и уреднички директор издавачке куће “Ла наве ди Тесео”, која је објавила најновију верзију романа “Име руже” обогаћену цртежима и припремним биљешкама аутора.

- Роман “Име руже” у стрипу? Ко би то могао да уради? Као одговор имао сам стварне визију. Видио сам странице са препознатљивим стилом Мила Манаре, као да већ постоје у неком паралелном универзуму. То сам одмах пренео Милу, телефоном. Манара је био изненађен, пријатно изненађен. И упркос чињеници да је радио на другом стрипу и да му је тај досадни телефонски позив одвукао пажњу, почео је озбиљно да размишља о томе - рекао је умјетник Игорт додајући да је Еко цијенио Манарин рад, а да је стигло и одобравање пишчеве породице.

Манара важи за једног од најпознатијих италијански илустратора и цртача у свијету, посебно захваљујући својим цртежима сензуалних женских фигура, а током каријере био је аутор бројних популарних комичних стрипова, попут оних о Ђузепеу Бергману, његовом најпознатијем лику.

Сарађивао је и са великим сценаристима у умјетницима као што су Силверио Пизу, Хуго Прат, Федерико Фелини и Алехандро Ходоровски, створивши блиставу умјетничку репутацију широм планете.

Стрип адаптација романа “Име руже” требало би да буде објављена у дијеловима у магазину “Линус” у наредним мјесецима, а касније ће бити објављено и луксузно интегрално издање.

Књига

Еков роман “Име руже” објављен је 1980. године и до сада је преведен на 50 свјетских језика, са више од 60 милиона продатих примјерака широм планете. Такође је добио неколико престижних награда, а уврштен је на листу 100 најважнијих књига двадесетог вијека коју је саставио француски лист “Монде”. Његова популарност додатно је порасла након филмске адаптације, коју је 1986. режирао Жан-Жак Ано, са Шоном Конеријем и Кристијаном Слејтером, а касније је снимљена и добро оцијењена мини-серија из 2019. са Џоном Туртуром и Рупертом Еверетом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана