Миливоје Унковић о изложби “Момчило Момо Капор”: Умјетник који је изабрао свој народ

Бранислав Предојевић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Момо Капор био је писац, сликар, сценариста, драматург, публициста и многима једна од најдражих личности ових простора због умјетности које је стварао.

Њему у част, а поводом обиљежавања Дана Републике Српске, 9. јануара, почетком године у галерији Академије наука и умјетности Републике Српске отворена је изложба названа “Момчило Момо Капор”, што је само један од облика доприноса сјећању на овог свестраног умјетника.

Професор Миливоје Унковић, управник галерије АНУРС-а, за “Глас Српске” рекао је да је овај изузетно важан догађај логичан слијед умјетничке политике коју заступа ова установа, кроз промовисања умјетничког дјела и живота великана српске културе.

- АНУРС, од оснивања ове галерије, сваку изложбену сезону од 2013. године у мјесецу јануару традиционално отвара репрезентативном поставком. Почевши од изложби посвећених патријарху Павлу преко изложби црквених икона до изложби  у част Сретена Стојановић, Бранка Ћопића и Јована Дучића, трудимо се да све оно што је донекле запретено и скрајнуто вратимо пред лице јавности и презентујемо сходно могућностима. Изложба посвећена Капору није само посвета његом животу и дјелу него и једна врста моралног и људског дуга према човјеку који је много и немјерљиво учинио за наш народ и Републику Српску - казао је Унковић.

Капор је током живота излагао у Београду, Загребу, Љубљани, Будимпешти, Паризу, Лондону и Њујорку, а Унковић каже да је био ренесансна личност и умјетник свјетског калибра који је могао да бира гдје ће радити и излагати, а изабрао је да буде уз свој народ када му је било најтеже.

- Он је живот доживљавао више филозофски него материјалистички, а када је његовом народу било најтеже, умјесто свјетских метропола изабрао је свој народ. Током рата на простору бивше СФРЈ, као ратни репортер, извјештавао је из Крајине и Републике Српске за новине и телевизију. Био је један од уредника листа “Војска Крајине”, а посљедњих година живота био је и колумниста франкфуртских “Вести”. Написао је стотине текстова посвећених страдању нашег народа, често са лица мјеста из ровова и гдје је изрекао своју чувену реченицу - да је промашен човјек, јер су га сви меци промашили. Иако је широј јавности био познатији као писац са више од 50 књига у библиографији, он је био плодоносан сликар, који је из разних разлога излагао више у иностранству него код нас, тако да је ова изложба одлична прилика да се скрене пажња на ту област његовог умјетничког рада - истиче Унковић.

Капор је рођен 1937. године у Сарајеву, гдје је преживо Други свјетски рат и завршио основну школу и гимназију. У Сарајеву је изгубио највећи дио породице у страшној ратној трагедији током бомбардовања 1941. године. Тада га је мајка властитим тијелом спасила од бомби које су однијеле животе већег дијела Капорове породице, али његов живот и рад, по ријечима Унковића, обиљежила је и тешка животна драма између умјетника и његовог родног града.

- Из једног неразумљивог разлога Капоров живот и рад обиљежио је континуитет тешке драме између умјетника и његовог родног града. Он је свој родни град волио и дао му је онолико колико му је могао дати. Међутим, Сарајево га никад није прихватило и та љубав му никад није била узвраћена. Капор никад није излагао у Сарајеву, нити му је иједан роман објављен у Сарајеву, али се свом родног граду одужио како својим радом тако и чувеном “Сарајевском трилогијом”, а да ли ће га у Сарајеву икад схватити и прихвати, то ће вријеме показати. Са друге стране ми не можемо и не смијемо заборавити да је Момо између живота у свјетским метрополама изабрао да буде уз свој народ и ова изложба је наш скромни начин да му захвалимо на том храбром избору - објаснио је Унковић.

Изложба прати Капоров рад као сликара, писца, новинара и слободног умјетника кроз текстове о сликарству, музици, филму и другим темама. Писао је приповијетке, романе, путописе, драмске текстове, радио-драме, сценарије за кратке и дугометражне филмове и био је аутор многобројних телевизијских филмова, музичких и хумористичких емисија, али ова изложба, истиче Унковић, открива и један његов мање познат таленат.

- Ултраширокој лепези његових интереса можемо да додамо и слабо познат податак да је био и глумац. Наиме, он је крајем школовања на Академији ликовне умјетности, на приједлог школског друга Боре Драшковића, добио прилику да код режисера Миће Поповића, једне исто тако свестране умјетничке личности, глуми главну ролу у филму “Фарови и дјеца”. Филм је снимљен, монтиран, да би након изласка одмах био забрањен и Момо је остао без хонорара за свој рад. Да буде занимљивије, сплетом околности то му се десило и током снимања филма “Валтер брани Сарајево”, за који је написао сценарио и који је био свјетски хит, са више од милијарду гледалаца само у Кини, али властитом неажурношћу није потписао уговор на вријеме, па је остао без новца за свој труд, пошто је “Босна филм” у међувремену пропао - испричао је Унковић.

Капор је 1996. године именован  за члана Сената Републике Српске, у првом сазиву. За дописног члана АНУРС изабран је 27. јуна 1997, а за редовног 21. јуна 2004. године, тако да, по Унковићевим ријечима, Капорово дјело заслужује да буде у Бањалуци као код куће, а не да се третира као изложба неког госта.

- Момо је наш умјетник, не само због чињенице да је био члан Академије наука и умјетности Републике Српске, већ због тога што је добро знао да вјештачке границе ништа не значе за заједнички културни простор попут српског. Ова изложба је на један начин доказ да његово дјело није узалудно и да је његов допринос нашој култури примијећен - закључио је Унковић.

Аутор

Аутор изложбе је Љиљана Капор, Капорова супруга и животна сапутница , која је по ријечима професора Унковића дала огроман допринос да ова занимљива и пажљиво приређена изложба буде постављена у Бањалуци.

- Осјећам обавезу да,  у име АНУРС, захвалим госпођи Љиљи Капор која је уложила велики труд да ова изложба буде представљена у Бањалуци. Позвао бих грађане, ђаке и колеге умјетника да у што већем броју посјете галерију и да на тај начин захвале покојном Капору на свему што је учинио за нашу умјетност и српски народ  у цјелини - рекао је Унковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана